Kezdőoldal / BLOG / A könnyű hajbontás titka

A könnyű hajbontás titka

A könnyű hajbontás titka

A könnyű hajbontás titka

A hajbontás a nem kócolással kezdődik. Már itt érdemes üstökön ragadni a problémát.  Sokan előrehajolva öblítik le a hajukat, kinyomnak egy marék sampont, rákenik a fej tetejére, és megkezdik a szerencsétlen hajtömeg vad tekergetését. Ezután leöblítik a hajat (nem elégségesen), jó esetben tesznek rá balzsamot, majd utána hátracsapva, elkezdik kikapirgálni, szaggatni a hajat. Nem egyszer láttam már a gyerekeknél ezt a rossz szokást. Őrület!

hajbontás

Ha azt akarjuk, hogy ne keserítsük meg a tökéletesnek született, sima hajunk életét, akkor először is, hacsak tehetjük, hátra döntött fejjel mossuk meg. Ez azért fontos, mert eredetileg sem az arc felől hordjuk a hajunkat, így aztán a bontás során fellépő teljes káoszt, amit a visszahulló haj, a felegyenesedést követően okoz, már kapásból megússzuk. Nem kell a hajszálakat egy teljesen más szögbe átfésülni, mint ahogyan a víz elhagyta, és ahogy éppen állt.

Fontos megemlíteni a törölköző megfelelő használatát

Sokan tulajdonképpen kötélsodró technikával oldalra kilógatva, szétdörzsölik az egész hajat, mintha azt akarnák, hogy menthetetlenül úgy maradjon, aztán jön a fésű, ami a tőtől a haj végéig pusztít. Na ez az, ami tilos! Lehetőleg olyan kefét használjunk (minden fodrászkellékesnél beszerezhető), aminek a fogai bogyóban végződnek, és nagyon könnyen hajlanak. Erre azért van szükség, mert amikor rendesen megtöröljük a hajat, (azaz inkább lassú, morzsoló mozdulatokkal, kicsivel tovább szikkasztjuk. Tilos dörzsölni! Akkor még – jó esetben – nincsenek összeakadva (nem rasztásra kócolódó sérülési fokon lévő hajról beszélek), csak a rájuk kifejtett erő következtében szorulnak össze, a fésű fogaival való találkozáskor, a korábban már említett pikkelyek.

Végül milyen is a helyes hajbontás?

hajbontásA megoldás a következő: A törölközőszáraz hajat, enyhén hátradöntött fejjel elkezdjük nagyon finom, könnyű kézzel fogott kefével óvatosan, a halántéktól körülbelül öt centis tincset véve, lassan kibontani a tő irányából. Ha megakad a fésű, azonnal megállunk(!), nehogy meghúzzuk a csomót. Ezért van szükség a fogak rugalmasságára.

Kifordítjuk a kefét a hajból, és a végétől lassan felfelé haladva, kis tincseket véve (kb. akkorát, amekkorákat egy mozdulattal, recsegés nélkül ki tudunk bontani), újra eljutunk a hajtőig. A felső hajrészt nagyjából úgy fogjuk meg, hogy ne lógjon a munkaterületre, majd a fül fölötti résszel ugyanígy folytatjuk, egészen a tarkóig. Hátul átfordítva a hajat, átmegyünk a másik oldalra, és megismételjük a metódust. Ezután elölről, a halánték feletti résszel folytatva haladunk sávonként hátra, amíg felül nem találkozik a két oldal.

A lényeg, hogy óvatosan dolgozzunk a tőtől, az akadásig, ekkor vegyük ki a kefét, majd már a hajvégektől a tő irányába haladjon a folyamat, hogy ne kelljen erő a szétakasztáshoz. 

Ami erőt beleviszünk, azt sérülésben kapjuk vissza! Tehát, arra fésüljük a hajat, amerre hordani fogjuk. Ha így teszünk, tippem szerint a sérülések 50%-át(!) elkerülhetjük, ami fényes, sok örömöt adó hajat eredményez. Nem viccelek. Ez az egyik legalattomosabb dolog, a sérülésspirál. Innen indul a baj. Hasonlóan, mint a hajszárító esetében. 😀 Nem is gondolnád, igaz?

Léteznek olyan termékek, melyek segítségével sokkal könnyebben lehet kifésülni a hajat, így elkerülve annak töredezését. Ha szeretnéd, hogy a Te hajad is könnyen kezelhető, puha és egészséges legyen, próbáld ki a L’Oréal Mytich oil tápláló tejpermetet! Egyszerre védi hajad a roncsolódástól, könnyen kezelhetővé, valamint puhává és csillogóvá teszi azt. 

Jelentkezz be Balázshoz, hogy Neked is tökéletesen ápolt legyen a hajad!

gomb3

Fodrászként vagy tanulóként alapozd meg szakmai fejlődésed Balázs speciális oktatásán!

Nézd meg Balázs további tippjeit is!

Related Posts

PESTSZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+36 70 942 6348
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

ugrás fel