Kezdőoldal / BLOG / Fordíts gondot a haj megfelelő ápolására!

Fordíts gondot a haj megfelelő ápolására!

Fordíts gondot a haj megfelelő ápolására!

“Miért csak a vállamig nő meg a hajam?”

Nem nehéz kitalálni, hogy a félhosszú haj elsősorban a vékony szálú haj tulajdonosait érinti. Ezek a finom kis anyagok bizony gyakran elhagyják magukat, körülbelül a váll, maximum a lapocka környékén.

Nézzük a napos oldalt: cserébe nagyszerűen formázhatóak (persze kizárólag jól megválasztott anyagokkal), pillanatok alatt száradnak, kevés anyagot igényelnek, a pasik imádják (magukon is), mert könnyen variálható. (Szinte kizárólag a nők vannak ettől az áldástól elszomorodva. Férfiaknál nem igazán jönnek elő az erre a hajtípusra jellemző negatív tulajdonságok.)

A vállig érő haj csak akkor jó, ha a minősége is megfelelő!

Ugyanis ez a típus árulkodik a legjobban a hajra ható, méretükhöz képest pedig óriási erőkről, amik természetesen mindenkin érvényesülnek, de a többi hajtípus tovább bírja a pusztítást. Az ilyen haj ropogós sértett állagot ölt, és még ezer baja lesz…

Kezdjük az elején, még a félhosszú haj mosás előtti állapottól induljunk. Ha úgy döntünk, hogy minden nap megmossuk a hajunkat, mert zsíros és gondozatlan másnapra, akkor ezzel azt üzenjük a fejbőrünknek, hogy ajjaj! Nagy a baj! Az a zsír, amit termeltél, bizony mára már megint elfogyott! Hiszen Isten ezt sem tévedésből küldte a hajhagymákhoz. Védelmi szerepet tölt be, védi a hajat a vegyi és fizikai behatásoktól, ezt oszlatjuk el a szálon a folyamatos simítgatással, pakolgatással.

félhosszú haj

A szervezet pedig ennek a hiánynak az észlelésekor, mit tesz? Mint mindenhol, ahol sérülés, vagy kopás éri a rendszert, pótol! Még többet termel. (Ezért alakul ki pl. egy bőrkeményedés a fizikai munkát végzők, mint például mi, fodrászok kezén is.) Szóval már itt el kell kezdeni a változtatást ahhoz, hogy az áhított célt elérjük a félhosszú haj esetében is. Annyira ritkán mossunk hajat, amennyire csak tehetjük. Ebben segíthet egy komoly minőségű szárazsampon, de akár tőemelő púder is megteszi. (Ez amúgy is jót tesz a frizurának, hiszen emeli a hajtövet.)

A samponok, ahogyan a gyárból kikerülnek, gyakorlatilag megágyaznak annak a sok anyagot igénylő, és nyelő hajnak, amivé a tömény formában való használat során válik. Úgy képzeljük ezt el, mintha egy autó ajtaját kilincshasználat nélkül, belülről kirúgnánk. Olyan tömény a lúgtartalma, hogy a hajszerkezet külső héja habozás nélkül kinyílik és valami bődületesen túlzó zsírtalanításba kezd. Ez akkor fog meglepni minket, amikor először kipróbáljuk azt a módszert, hogy egy korábban kiürült lehetőleg enyhén csőrös kisméretű, tiszta flakonba meleg vizet töltünk, és azt használjuk – bőséges öblítés után – a mosáshoz. (Már itt elkezdődik a tisztítás, és a zsírosítás, de majd ezt is vesszük később. 🙂

Használj balzsamot!

Sokan arra esküsznek, hogy nem használnak egy ilyen 24 óránként elkövetett tömény mosás után balzsamot. Semmilyent. A hajvégekre sem. Majd fogják a tini koruk óta használt hajkefét – rosszabb esetben fésűt -, és megpucolják vele a zsírtól nullára megfosztott, „atomra” kinyílt hajacskájukat. Ugyanis az a barbár mozdulatsor, amit hajbontásnak hívunk, pucolásos technikával kivitelezett „gyilok”. Az egészet úgy képzeljük el, hogy a hajszálat körbevevő kutikula réteg kis pikkelyei, teljesen elemelkedett állapotban vannak, a lúgos kezelés hatása miatt. Így reagál ő. (Szervízállapot-szerű.) Nyitva van a páncélja.

Ezek, az öblítés során még egymás mellett vannak, fésüléskor viszont, a fogak mentén összeakasztjuk, és elkezdjük szépen milliószámra leszakítani őket, így szakítva meg a hajszálak mentén sok-sok helyen a tökéletes egységet. Természetesen ezt nem látjuk rögtön, (ahogyan a többi, rejtett csapdát sem, de ezeket majd később leírom) csak azt, hogy a hajunk csodák-csodájára később zsírosodik. Hopppp! Magasabbra emelkedik, könnyebb. Ennek oka pedig, hogy egy szívószál felülete jelentősen kevesebbet nyel el és képes tárolni zsírból, mint, pl. egy ugyanolyan vastag gyertyakanóc. A pikkelyek alá szoruló vízkövet ne is említsük.

félhosszú haj

Itt még csak kevés helyen van bibi. Aztán? Megmossuk másnap. Aztán következő nap is, és újra és újra elkövetünk ismétlődő óriás bakikat, ami oda vezet, hogy a haj nullára elkopik, mint ahogyan azt a templomkilincs is teszi, millió kedves nagyi érintésétől. A fésű, vagy a hajlakk pedig nem kedves „nagyikéz”. Nem. Nagyjából olyan ez, mint egy zacskónyi teljesen nyitott fenyőtobozzal amerikai focit játszani. Nem sok maradna a zárt állapotban szinte sérthetetlen tobozaink pikkelykéiből. Zárt állapotban viszont, ha nem is nevetve, de kibírnának sok mindent.

A tanulság pedig a következő: le kell zárni a hajat, ha már voltunk szívesek, és a civilizációs nyomásnak engedve, illatosra mossuk a hajunkat egy vegyszerrel. Legtöbbször ugyanazzal, amivel kb. a hidat is mossák, csak itt talán kicsit kevésbé tömény koncentrátum, és különféle adalékokkal van meghintve, de ez attól még lúg. Erős! Ha szembe megy, akkor érezzük. (Itt muszáj elmondanom, hogy az otthoni kézszappanok hígítása is elképesztően jót tesz a száraz bőrnek, és tökéletesebben is jön le a kézről.) Nyomjunk próbából egy vödörbe annyit, amennyit egy bő mosáshoz használunk, kezdjük meleg zuhanyvízzel feltölteni a vödröt, és csodálkozzunk! Bizony! Kiderül, hogy egy kosárlabdapályát fel lehetne vele mosni!

Egyszóval hígítsuk!. 😀 A csőrös flakonos módszer ráadásul körülbelül feleannyi anyagot igényel, a tökéletesebb oszlatása miatt.

A helyes mosásnak és öblítésnek megvan a technikája

Tehát ha ez lúg, akkor savas közeg kell ahhoz, hogy újra ellenálljon a hétköznapoknak. Ezt éri el egy balzsam, vagy öblítő. Jelen alapproblémánknál lehetőleg volumennövelő, vagy zsíros hajra való.

Ez esetben célszerű a tőtől körülbelül öt centire felhelyezni, és egy pillanat múlva leöblíteni, hogy lehetőleg ne érje a tövet és a fejbőrt. Rá lehet érezni, higgyétek el! A balzsamot pedig meg kell próbálni hátrafelé, arccal a plafon felé nézve kiöblíteni, ezzel a módszerrel a helyére eső hajzuhatagnál, már ennél a pontnál elkerüljük a gubancolódást.

Ujjunkkal simítsuk, segítsünk az öblítésnél a már langyosabbra beállított víznek, hogy ezzel is odázzuk a zsírosodást. Óvatos törlés után, a halántéktól kezdve bontsuk ki a hajat. (Erről is külön részt kellett nyitni, ott leírom majd, hogy milyen típusú haj, hogyan viseli a bontást.)

Ahhoz, hogy hajvégeid megkapják a maximális törődést, nélkülözhetetlen a balzsam használata. Ha szeretnéd, hogy ne töredezzen a hajad, és tudjon növekedni, próbáld ki a L’Oréal Série Expert Liss Unlimited Kisimító Balzsamot, melyet kifejezetten nehezen kezelhető, töredezett hajra fejlesztettek ki. Olyan értékes összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek a haj regenerálásában, így az ragyogó és egészséges lesz. 

Jelentkezz be Balázshoz, hogy Neked is tökéletesen ápolt legyen a hajad!

 

 

Haj stílustanácsadás – Hajvágás – Szárítás – Festés:

Női trend hajvágás top stylist által8.000 - 9.000 - 10.000 Ft
Férfi trend hajvágás top stylist által6.000 Ft
Hajszárítás vagy berakás top stylist által5.500 - 6.000 - 7.000 Ft
Festés munkadíj3.400 - 3.600 - 3.800 Ft (+500 Ft extra hosszú, sűrű haj esetén)
Színezés munkadíj3.500 - 3.700 - 3.900 Ft
Fóliás melír alap munkadíj (+anyag+ fóliánként 160Ft)3.000 Ft

Hajregeneráló kezeléseink:

Kérastase hajszerkezet regeneráló kezelés (alap kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)1.000 Ft (extra hosszú haj esetén 1.500 Ft)
Kérastase Extentioniste hajnövesztő kezelés (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)4.000 Ft
Kérastase Fusio - Dose Express rituálé + mikro kamerás fejbőr és hajszerkezet diagnózis (speciális kezelésnek minősül, nem tartalamzza a szárítást)3.100 Ft
OriginalMineral bio organikus hajregeneráló kezelés (alap kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)1.000 Ft (extra hosszú haj esetén 1.500 Ft)
L'Oréal SteamPod hajregenerálás (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)3.000 Ft
Smartbond Hajkötés-sokszorosító, szerkezetépítő kezelés minden hosszra (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a vágás - szárítást) A szolgáltatás ideje 20-25 perc.6.400 Ft
Smartbond Hajkötés-sokszorosító, szerkezetépítő kezelés hajfestés mellé. (speciális kezelésnek minősül, Hatóidő a festés alatt.)+3200 - 6400 Ft (a hajfestékben felhasznált anyag mennyiségétől függően)
Redken Chemistry hajregeneráló kezelés (speciális kezelésnek minősül, pesti szalonunkban)3.800 - 4.500 Ft

gomb3

Fodrászként vagy tanulóként alapozd meg szakmai fejlődésed Balázs speciális oktatásán!

Nézd meg Balázs további tippjeit is!

Related Posts

PESTSZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+36 70 942 6348
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

ugrás fel