Kezdőoldal / BEAUTY BLOG / Fitoösztrogének a bőrápolásban

Fitoösztrogének a bőrápolásban

Fitoösztrogének a bőrápolásban

Fitoösztrogének a bőrápolásban

A bőrünk az egészségi állapotunk legnagyobb tükörképe! Ha valamilyen egészségi problémánk van, azt a bőrünk egyből jelzi nekünk. Éppen ezért nagyon fontos odafigyelnünk a külsőnkre és meg kell próbálni értelmezni azt, hogy mi lehet a baj forrása. Azonban vannak olyan sajátos felnőttkori bőrproblémák, melyek elkerülhetetlenek, úgy, mint az öregedés, mely egy teljesen természetes folyamat. El kell fogadnunk, hogy az idő múlása leglátványosabban a bőrünkön látszódik. Ilyenkor a bőr szerkezete teljesen megváltozik. A bőr feszessége, rugalmassága, vízmegkötő képessége vagy akár a bőr alatti kötőszövet zsírtartalma is csökken. De vannak bizonyos módszerek, melyek jótékony hatással vannak ezekre a bőrproblémákra. Éppen ezért elhoztuk neked és bemutatjuk a fitoösztrogének jótékony hatását a bőrápolásban!

Mik is azok a fitoösztrogének?

A fitoösztrogének olyan természetben előforduló növényi tápanyagok, amelyek hatással vannak a szervezetre, oly módon, hogy arra képesek ösztrogénszerű vagy ösztrogén ellenes hatásokat kifejteni. Tehát a fitoösztrogének egyfajta szabályozó eszközként funkcionálnak a szervezet működésében. De hogy ez mit is jelent pontosan? Ha a szervezetben túltermelés alakul ki, ott lejjebb vesznek abból, ahol pedig alultermelés jön létre, ott pedig ösztönző hatást fejtenek ki. És, hogy ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy a fitoösztrogének, valamint az ösztrogének struktúrája jelentős mértékben megegyeznek női nemi hormonok struktúrájával, azaz egyfajta molekuláris szintű hasonlóság áll fenn közöttük. A fitoösztrogének  kizárólag az ösztrogén receptorokhoz kapcsolódva képesek kifejteni hatásukat. 

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a fitoösztrogének hatása gyengébb, mint a természetes ösztrogén hormonok hatása, melyek az emberekben és állatokban egyaránt megtalálhatóak. Ennek a tudatában azért jó lenni, mert léteznek olyan betegségek is, melyek a  hormontermeléssel függenek szorosan össze, úgy, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a menopauzális tünetek vagy akár a hormonfüggő rákok (emlő- és endometrium-rák) is. Ahhoz, hogy ezeket képesek legyünk megelőzni, a szervezetünkben a hormonszinteket kell szabályozni a megfelelő ételek fogyasztásával.

Milyen táplálékban találhatóak meg a fitoösztrogének?

A tudósok felfedezése szerint, a fitoösztrogének több száz növényben – legjelentősebb forrásuk a szója és lenmag –  és néhány gyógynövényben is megtalálhatóak, mint például a vörös lóhere, a lucerna, az édesgyökér, a koreai ginseng és még sokan mások. Fellelhetőek továbbá számos táplálékkiegészítőben is, valamint széles körben forgalmazzák az ösztrogénpótló terápia természetes alternatívájaként is. Az általunk fogyasztott fitoösztrogének kémiai vegyületük alapján hét fő tápanyagcsoportba sorolhatóak be. De ezekből kettőt fontos kiemelni nagyon, még pedig a lignánokat és az izoflavonoidokat. A lignán hatóanyag elsősorban a sok rostban gazdag ételekben találhatóak meg, úgy, mint például a bogyók, a magok (különösen a lenmagok), a gabonafélék, a diófélék és a gyümölcsök. Az izoflavonoid hatóanyag pedig szintén megtalálható a bogyókban, borokban, gabonafélékben és diófélékben is, de elsődleges forráshelyük még is a szójababok és egyéb hüvelyes növények. Összegezve tehát a fitoösztrogének a következő táplálékokban fordulnak elő leginkább:

 • szója termékek, például tofu
 • gabonafélék és kenyér, például búza, rozs, árpa
 • diófélék és olajos magvak, például napraforgó, mogyoró, szezámmag
 • hüvelyesek, például bab, lencse, borsó
 • alkoholtartalmú és alkoholmentes italok, például tea, kávé, sör

Miért lehetnek fontosak számunkra a fitoösztrogének?

Különböző kutatásokat végezve, a tudósok megfigyelték, hogy a ázsiai országokban jóval alacsonyabb szív- és érrendszeri betegségek, menopauza során jelentkező kellemetlen tünetek (hőhullámok, izzadás, álmatlanság, depresszió), rákos betegségek, cukorbetegségek, elhízásos tünetek tapasztalhatóak, mint a nyugati országokban. De hogy mind ez minek köszönhető? Ezen a térségen szinte minden étel a szójára épül fel, ez az alapja mindennek. Így az itt fogyasztott hagyományos ételekben jóval nagyobb arányban találhatóak meg a fitoösztrogének. Néhány kutatás, azt az eredményt is feltárta, hogy a fitoösztrogének fogyasztásának a mellrák kialakulásának megelőzésében is kiemelkedő szerepe van. Továbbá olyan eredményeket sikerült feltárniuk, hogy a fitoösztrogének védekező hatásként is képesek fellépni különböző egészségi rendellenességek ellen, mint például a prosztata, a mell-, a bél- és egyéb rákok, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyműködés rendellenességei és csontritkulás.

Összegezve tehát a fitoösztrogének jótékony hatásait, elmondhatjuk, hogy:

 • csökkentik a menopauza okozta kellemetlen tüneteket
 • csökkentik a csontritkulás kialakulását
 • megelőzik vagy csökkentik a hormonfüggő daganatok kialakulását (pl. mellrák, prosztatarák)
 • csökkentik a vérrögképződés kialakulásának kockázatát
 • csökkentik az érfalakban a plakkok lerakódását
 • erősítik az immunrendszert
 • javítják a szívrendszer működését
 • csökkentik az elhízás veszélyét
 • növelik a libidót

Fitoösztrogének hatása a bőrre

Az ember szervezetében megtalálható  hormon mindennap felelősséget játszik a hangulat ingadozásban, az anyagcsere működésben és a fizikai megjelenésben is. Határozottan kijelenthetjük tehát, hogy a legtöbb bőrprobléma a hormonokra vezethető vissza. De a jó hírünk az, hogy felfedezték a kozmetikában is a fitoösztrogének jótékony hatását. A tudósoknak sikerült bebizonyítaniuk azt a tényt, hogy a fitoösztrogén tartalmú növények lassítják az öregedő bőr kialakulását. A szépségápolás során elsősorban a kozmetikusok is az olyan kozmetikai termékeket részesítik előnyben, melyekben ösztrogén és anti-ösztrogén hatású növényi anyagok találhatóak meg. Ilyen lehet például a lenmagban, vörös herében, görögszénában, paradicsomban, csípős paprikában, csalánban vagy akár komlóban is gazdag kozmetikai termékek. 

A fitoösztrogén molekulák a receptorokhoz kapcsolódva aktiválják a bőrsejteket, ezzel kollagént termelve, hozzájárulnak a bőr egészségének és minőségének javításához. Ezek a növényi eredetű molekulák a hyaluronsav termelésében is szerepet játszanak, ezáltal a bőr vízmegtartó képessége is javul. Ennek köszönhetően a bőr rugalmasabb és feszesebb lesz. A tudósok a fitoösztrogénekről azt is kimutatták, hogy közreműködik a bőr megfiatalodásában is, úgy, hogy az elasztin molekula termelését, mint a kötőszövetek egyik legfontosabb alkotóelemét is képes növelni. A fitoösztrogének nyugtató és egyensúlyozó szereppel is bírnak a bőrre, ennek köszönhetően gyulladás- és irritáció csökkentő is. Rendszeres használatukkal tehát a bőr fiatalabbá, rugalmasabbá valamint feszesebbé válik.

 

Bőrproblémákkal nem csak fiatal korunkban, de felnőttkorunkban is megsínylődünk. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ezek mindig valamilyen egészségi állapotot tükröznek, melyet nem hagyhatunk figyelmen kívül. Vedd fel te is a kesztyűt a bőrproblémákkal! Válaszd te is a Deynique termékcsaládjához tartozó Anti Aging Med Mask-ot, és tapasztald meg a fitoösztrogének jótékony hatását!

A naturális anyagokat tartalmazó készítmények egyre népszerűbbek manapság. Teljesen jogos döntés, ha természetes összetevőjű termékekre szeretnéd lecserélni a mindennapi arcápolási rutinodhoz szükséges termékeket. Nézz körül a toxSkincare kozmetikai család háza táján! 100%-ban organikus összetevőinek köszönhetően ápolja és tisztítja arcbőröd már az első használat után!

hajfonat tortenelme
hajfonat tortenelme

Szerző: Szalontai Petra

ugrás fel