Kezdőoldal / BEAUTY BLOG / Göndör és nehezen kezelhető haj ápolása

Göndör és nehezen kezelhető haj ápolása

Göndör és nehezen kezelhető haj ápolása

Göndör és nehezen kezelhető haj ápolása

Forgó. Barát, vagy ellenség?

Mindenkinek megvan a gének által meghatározott hajnövekedése. Nem valami könnyű dolog úgy élni, hogy folyamatosan „ellenünk dolgozik” a hajunk. A legjobb megoldást valószínűleg az adná, ha mindenki olyan frizurát választana, ami egyezik hajnövekedési adottságaival. Ugyanis ez az élet során nem nagyon változik. Ilyenkor a hajszálak egész nap szabadon lehetnek, hiszen pont oda törekszenek, ahova vágva is vannak. Ez az optimális eset. Sokan egyébként teljesen érthető módon, merőben eltérő irányban hordják a hajukat, dacolva a „gyári” erőkkel.

Ilyenkor már sajnos nem lehet megúszni, kell valamilyen anyag, ami legyőzi ezeket az erőket, és ellenáll a napi hordásnak. És persze amikor egy különleges alkalomra hangsúlyosabb frizurát készítünk, ami illeszkedik a ruhánkhoz, sminkünkhöz, akkor már indokolt akár lakk használata is. A hétköznapokban azonban, amennyire csak lehet, kerüljük a lakk használatát, és tartsuk be a minimum 20 cm-es távolságot, hogy az alkohol távozhasson, és ne szárítsa ki teljesen a hajat. Alkalmanként (pl. konty rögzítéséhez), kivételesen fújhatjuk akár közelről is. De fontos tudnunk, hogy hajunk egyáltalán nem szereti, ráadásul még fel is áztatja azt.

nehezenHa nem szárítom meg…

a nehezen kezelhető haj megzabolázása

Már tudjuk, hogy a hajban lévő kötések száraz, kihűlt állapotban szilárdulnak meg. Amennyiben mindent megcsinálunk a szárításban leírtak alapján, csak éppen egy pár százalék nedvességet hagyunk a hajban, azzal lényegében tönkretesszük mindazt, amit korábban elértünk, mert egyfelől a tincsek eldobott, és akkor még nem párnával ápolt állapotban száradnak, és szilárdulnak meg, másfelől pedig a felázott, zsírrétegétől megfosztott fejbőrt kitesszük egy leszorított hajrétegtől való „fuldoklásnak”, ami nem túl okos dolog. Bepállik alá a bőr, rendre viszketést, helyenként hámló fejbőrt hagyva maga után. Van, akinek nem is szárad meg a haja reggelre.

A meleg fejbőr, a pára és a frissen karistolt hámréteg… jobb, ha nem kell tudnunk róla. Az ilyen hajat leginkább a vízforraló fűtőszálaihoz tudnám hasonlítani, főleg balzsamnélküliséggel kombinálva. A hajszárítás, kefe, kézmozgás hatásának hiányától, tulajdonképpen a külső szerkezet lemezkéinek tövébe szárad bele a víz, így a résnyire nyitott „ajtó” tövében vízkő alakul ki, amitől újra szeretne becsukódni a következő mosásnál, ám, ha továbbra is vizes hajjal fekszünk le, csak egyre több víz jut be, még több vízkővel.

Ez a folyamat a haj teljes bemattulásáig vezet, amit nagyon nehéz később helyrehozni. Jó géppel, jó mozdulatokkal viszont a haj pikkpakk megszárad. MEGÉRI!

A göndör haj

Kevés fodrász érti meg igazán a göndör haj működését. Sokan „megerőszakolva” hordják nehezen kezelhető, göndör hajukat, és nem fogadják el, hogy ez pusztán egy másik fajta anyag. Ebből is lehet extra jó frizurát készíteni, csak a megfelelő feltételek kell hozzá biztosítani.

Ez a legnehezebben körülírható, és szemléltethető tétel, de annál nagyobb a sikerélmény amit ennek az őrült szerkezetnek a megismerése okoz. Már megtudtuk, hogy a hajban lévő kötések kényszerítik a hajat egy bizonyos formára. Ez az, amit akkor látunk, amikor a hajunk megszárad a tengerparton, röplabdázás közben, vagy diffúzor (ez az a bizonyos lyukacsos tárcsa) segítségével készítjük el a hajunkat. Azt, hogy ebből, hogyan lesz szép göndör haj, és azzal végül, hogy nézünk ki, sok minden befolyásolja.

Először is a szemlélet, ami egy általános göndör haj tulajdonosát jellemzi: miszerint annál jobb a haja, minél laposabb, mert egyszerűen nem szokta meg a szeme ezt a látványt, hiszen mindig is olyan akart lenni, mint a mellette ülő száz egyenes hajú társa. Pedig ő göndör. És ez okozza azt a fura dolgot, hogy a körülöttünk ülők is majdnem elájulnak attól – én is elvagyok képedve -, hogy milyen gyönyörű és, hogy most találtunk rá végre a frizurájára… ám ezt ő mégsem így látja! Sokkolja az, hogy mennyire jó göndörséget lehet kialakítani a hajából, a tövektől a hajvégekig, és ez bizony magas, terjedelmes és szabad!

így-gondozd-a-hajad-ha-2

Viszont szinte néhány kivétellel mindenki megszokja, hogy ez a látvány a természetes, és megéli a nőies, szemtelen frizurájának eredményét, egyúttal belátja azt is, hogy nem kell feleslegesen küzdeni a nehezen kezelhető  hullámokkal, inkább rá kell jönni arra, hogy mi a titka ennek a hajnak, és hogyan kell vele bánni. Ezen a ponton újra el kell mondanom, hogy a jó minőségű haj sokkal jobban göndöríthető, mint a szerkezetében sérült. Viszont jó hír, hogy jó anyagokkal, főleg a sérülésspirálból való kitörés segítségével, nem túl nehéz megoldani, és újra rendszerként fog viselkedni a hajunk! (Nem pedig úgy egy áll, mint egy szőrzet.)

A göndör haj nagyon érzékenyen reagál a bontásra, ilyenkor szerzik a sérüléseik nagy részét.

Érthetetlen módon vannak, akik kefével kifésülik a göndör szálakat (hatalmas felhővé duzzasztva a hajat), és ezzel gyakorlatilag végigcsiszolják azt a felszínt, melynek tökéletes csövessége, csúszóssága szükséges ahhoz, hogy a göndör szálakból egységes, laza fürtök legyenek.

Ugyanis, a hullámhosszuk feltételezhetően – egy fejről lévén szó – egységesek. Tehát ugyanakkora az amplitúdójuk. Namármost ahhoz, hogy loknikká alakuljanak, az lenne az ideális (elméletben persze), ha a szálakat elhelyezkedési helyükhöz képest tökéletesen merőlegesen tudnánk lelógatni, amikor éppen nyomjuk vissza a végétől a töve felé, sok mozgással oda-vissza nyomkodással. Erre azért van szükség, hogy a levegővel a gőzt is kipumpáljuk belőle, és ami a legfontosabb, segítsünk a hullámoknak kialakulni, és egy-egy külön lokniba állni. Továbbá nem engedjük a mozgatással a göndörítő habnak, hogy összeálljon egy zárt hajtömeggé a lokni, mert így a felületét szétégetve csak lassan készülnék el vele, és az eredmény is műanyagos hatású lenne.Fontos tudni a sokaknál nem egészen egyértelmű kérdést, hogy mit értünk göndörítő hab alatt.
Pedig igenis valós különbség van egy sima hab, és e között.

A válasz egyszerű!

Egyáltalán nincs bennük alkohol, vagy csak nagyon minimális mennyiség. Néhány cég odáig ment, hogy krém formában is kiadják a göndör hajra szánt erőt adó terméküket. Abban aztán tuti nincs alkohol.

így-gondozd-a-hajad-ha-3

Miért is fontos ez? Ha elképzeljük az alkohol párolgását, akkor érthető, hogy nekünk nem kell most tempó. Hiszen sok mozgás kell minden egyes lokni kialakulásához, amit kitartó nyomkodással érhetünk csak el, a totális szárazságig meg sem állva. És, ha megszáradna a másik oldal, miközben mi még itt nyomkodjuk a hajat, akkor a formája maximum akkor lenne újra szép, ha újravizeznénk a hajat, amikor odaérünk, bár így sem lenne már az igazi. Tehát göndörítő habra, vagy krémre szükség van!

Nyilván nem tudjuk elérni, hogy a hajunkat szétrepülve szárítsuk, ezért a leges legjobb az, ha tarkónál kezdve, arccal amennyire csak lehet a plafont nézve, a diffúzort alulról felfele nyomkodva, egyik másik oldalon felváltva szárítjuk. Miután felmelegedett, hajoljunk az egyik oldalra, és a fül fölött folytatva, a halántékon át a fejbúbon keresztül, a homlok fölött kis érintéssel, a fejbőrön a hajvégektől a hajtő irányába szárítsuk, a tőnél apró nyolcasokat írva 2-3 másodpercig. (Aztán nem eldobni a végén!)

Forró állapotban, ha nem vigyázunk, egy pillanat alatt kihúzza a súlya (bár nem mindegyik haj érzékeny rá), de vizesen semmiképpen sem szabad eldobálni. Tisztelettel, kitartóan nyomkodjuk, markolgatva segítsünk a hullámok egymásra találásának, körbe-körbe haladva, amíg a haj tökéletesen meg nem szárad. És a hőt visszavéve ne álljunk meg ezt a metódus követve.

FONTOS! Mindig az éppen szárított rész legyen a lógó hajrész, és ennek a tövéhez nyomjuk a hajvégek irányából a gépünket! A végén, egyszer-egyszer dobjuk előre-hátra a hajat.

Oké, ezt be kell gyakorolni. 🙂

Ez az egész mutatvány persze semmit sem ér, ha a forma nem jó, és nem az adott személy hajára, alkatára lett szabva a frizura. Itt nincs csalás, mint az egyeneseknél. Megszárítod és indulsz? Hát nem! A göndör tincseket nem tűröd csak úgy a füled mögé, itt az egyenesekhez képest, kb. ötször magasabb, terjedelmesebb frizuráról beszélünk, amit mindenki észrevesz. Érdemes komolyan venni, és ha mást nem, legalább egyszer elmenni egy göndör haj kezelésében jártas fodrászhoz, és megtalálni a saját utunkat formailag. Ezt már tudjuk majd később kérni szerényebb helyen is. Amúgy pedig sokkal ritkábban kell vágatnunk, hiszen csigalépcsőn halad a hossza is.

Ha szeretnéd göndör hajadnak megadni a megfelelő gondoskodást, próbáld ki L’Oréal Dual Stylers Bouncy & Tender Hajformázót! Egyszerre formálja és hidratálja tincseidet, akár 72 órán át tartó hatást, ráadásul hővédelmet is biztosít!

Jelentkezz be Balázshoz, hogy Neked is tökéletesen ápolt legyen a hajad!

Haj stílustanácsadás – Hajvágás – Szárítás – Festés:

Női trend hajvágás top stylist által8.000 - 9.000 - 10.000 Ft
Férfi trend hajvágás top stylist által6.000 Ft
Hajszárítás vagy berakás top stylist által5.500 - 6.000 - 7.000 Ft
Festés munkadíj3.400 - 3.600 - 3.800 Ft (+500 Ft extra hosszú, sűrű haj esetén)
Színezés munkadíj3.500 - 3.700 - 3.900 Ft
Fóliás melír alap munkadíj (+anyag+ fóliánként 160Ft)3.000 Ft

Hajregeneráló kezeléseink:

Kérastase hajszerkezet regeneráló kezelés (alap kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)1.000 Ft (extra hosszú haj esetén 1.500 Ft)
Kérastase Extentioniste hajnövesztő kezelés (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)4.000 Ft
Kérastase Fusio - Dose Express rituálé + mikro kamerás fejbőr és hajszerkezet diagnózis (speciális kezelésnek minősül, nem tartalamzza a szárítást)3.100 Ft
OriginalMineral bio organikus hajregeneráló kezelés (alap kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)1.000 Ft (extra hosszú haj esetén 1.500 Ft)
L'Oréal SteamPod hajregenerálás (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)3.000 Ft
Smartbond Hajkötés-sokszorosító, szerkezetépítő kezelés minden hosszra (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a vágás - szárítást) A szolgáltatás ideje 20-25 perc.6.400 Ft
Smartbond Hajkötés-sokszorosító, szerkezetépítő kezelés hajfestés mellé. (speciális kezelésnek minősül, Hatóidő a festés alatt.)+3200 - 6400 Ft (a hajfestékben felhasznált anyag mennyiségétől függően)
Redken Chemistry hajregeneráló kezelés (speciális kezelésnek minősül, pesti szalonunkban)3.800 - 4.500 Ft

gomb3

Fodrászként vagy tanulóként alapozd meg szakmai fejlődésed Balázs speciális oktatásán!

Nézd meg Balázs további tippjeit is!

Related Posts

PESTSZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+36 70 942 6348
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

ugrás fel

open

Érdekelnek a természetes hajápolási tippek szakembereinktől? Iratkozz fel hírlevelünkre!       Hírlevél feliratkozás