Kezdőoldal / BLOG / Hajfestés előtti tudnivalók

Hajfestés előtti tudnivalók

Hajfestés előtti tudnivalók

Hajfestés előtti tudnivalók

Mit kell tennem hajfestés előtt?

Mindenekelőtt azt kell tudni a hajfestékről, hogy színtestjeit belül, a hajszerkezet belsejében helyezi el, és a bezáródó (ép) hajszerkezet védi meg a kopástól, vagyis ide kell, hogy bejusson. Ezt elsősorban a szervízállapotba kerülő haj lúgos közegének köszönheti, amely hatására hozzáférhetővé válik a színállomány. Ide épülnek be a színmolekulák a festékből. Ahhoz, hogy a nyitásig eljusson a festék, még érdemes lenne tartalmaznia zsíroldó, lúgos anyagot, ami természetesen a hajon lévő zsírt is kénytelen a szerkezetnyitás előtt lebontani, hogy hozzáférjen magához a hajhoz. Ráadásul, a lenövés a fejbőrnél van, ahol az egész zsírosodás kezdődik. Összegezve, ha a festés egyáltalán nem okoz gondot, egyenletes eredményt hoz. Ebben az esetben igazán csak arra kell ügyelni, hogy ne legyen teljesen frissen mosott a haj, de még ne is legyen „csatakos”.

tudnivalók-hajfestés-előtt-5

Viszont! Azoknak akik világosszőkére, (főleg hamvasra) festik a hajukat, és a hatás „majdnem jó”, érdemes előző este megmosni a hajukat, nem kaparva a fejbőrt! A kritikus részeken, akár egy kicsit alaposabban is, de egy napnak mindenképpen el kell telnie a mosás, és a főleg erős anyagot igénylő festés között. Ugyanez a helyzet erős, vastag szálú, vagy ősz haj festésénél. Szőkítésnél nagyon óvatosan kell bánni a fejbőrrel, ott inkább érdemes, akár két napot is hagyni festés előtt. Nem viccel az az anyag. 🙂

Hajápoló szerek

Fontos leszögeznünk elöljáróban, hogy nagyon kevés lapockán túl érő haj ússza meg a három-négy évig tartó viselését. Még az sem, amelyik vegyszert, csak sampont és balzsamot látott. Hiszen, akik nem festik azok is fésülik, mossák, gumizzák, csatolják, fül mögé húzzák a hajukat, nem is beszélve arról, hogy esetleg úsznak vele tengerben, klóros vízben. Szóval a haj kezelése (?) nem egyenletes.

Nézzük a legalapabb finis terméket – mert ez a nevük – a fixálóhabot. Ez tulajdonképpen alkoholban oldott enyhén tapadós anyag, ami körbefolyva a hajat, szárítás közben megszilárdul. Kihűlve pedig, gyakorlatilag egy erős, lakkszerű bevonatot képez a hajon. Nehéz anyag, de erős.

Önálló ereje is van a hajszálra nézve, hiszen a kutikula lemezkéket kihűlt formában megragasztja, ezzel nehezítve hajlását. Erejének nagy részét a hajszálak egymáshoz való tapadásával éri el, nem hagyva, hogy a haj „szétcsússzon”. Ezáltal gyakorlatilag kócolhatóbbá is teszi azt, és pontosan ebben rejlik a hátránya! Lássuk!

Ugye viszonylag kevés frizuránál néznek a hajvégek az ég felé. A fixálót, vagy volumenizálót arra fejlesztették ki, hogy erőt adjon, ragasszon. A végek pedig, mivel évek óta fejbőrön kívül helyezkednek el, mindennek mondhatóak, csak csúszósnak nem. Inkább porózusak, érdesek, így magukba szívják a habot, ami pedig nem engedi lezárulni szerkezetüket. Ráadásul, a hajvégét senki sem szeretné merevnek látni. Sokkal inkább simítható, mozgékony, sima szerkezetnek  örülnénk. Na, ebben az esetben a hab, mint alkohollal szárító, lakkal ragacsoló nehéz, fénytelen anyag egyáltalán nem jó, hanem inkább rossz választás. Még az is jobb, ha semmit sem teszünk a hajunkra.

Erre a nehézségre, fejlesztették ki komoly mérnökök a könnyű, alkoholmentes felszínsimító krémeket. Nagy örömünkre! (Kulcs a sérülésspirálból való szabaduláshoz.) Ebből is egyértelműen a csúcskategória az, amit érdemes megvenni. Ezt használva azonnal kecses, szemtelen, puha hajvégeket kapunk, melyek könnyedén illeszkednek a frizuránkhoz.

Na és itt jön az, amit csak alkalomszerűen kell használni, vagy kizárólag olyan frizura esetében, ami meghaladja a haj képességeit, és ezért segítségre van szüksége. Ez a család is nagy kedvencem. Sokat segít munkánkban. Ez a hőre formálódó, könnyű főhnspray. Fantasztikusan jól lehet vele dolgozni. Ez tulajdonképpen egy ötvözet, ami úgy lett kitalálva, hogy egyszerre csússzon és összetartson, így nem ragasztja egymásba szálakat, viszont bevonja őket egy hőre szilárduló anyaggal, ennek eredményeként egy fantasztikusan formázható, laza, könnyű szerkezetet kapunk.

Ez a hármas kombináció természetesen csak egy hosszabb, különleges igényű frizura elkészítéséhez szükséges. De a lényeg ott is kb ez. Keményen lehetne érvelni, hogy miért csak profi anyagot választanék, jó pár anyagtípusból. Ezt később meg is fogom tenni! 🙂

Első ősz szálak

Mindenekelőtt elmondanám, hogy szinte minden hajszínét szerető, és így féltő vendégem kiborult az első csillogó hajszálaktól, amik aljas módon rendre a „kirakatban”, választéknál bukkannak elő. Először rettegnek a festésnek még a gondolatától is, később persze ez a félelem rendre alaptalannak bizonyul.

Ilyenkor természetesen felmerül a kérdés, hogy ha befestjük:

  • Képes vagyok-e reprodukálni a szeretett, saját hajszínét úgy, hogy  ne egy másik arc nézzen vissza rá a tükörben, mint ahogyan az olyan sok ismerősénél előfordult már?
  • Akarja-e a lenövéssel járó fodrászhoz járást havi szinten?
  • Mit lehet még tenni, ha festés után, esetleg mégis meggondolja magát?

A válasz egyszerű. Úgy festi, hogy nem festi. Színezi!

A legfontosabb tudni, hogy a színezők két csoportba oszthatók:

Vannak az „idétlen színezők”:-), amik pl. egy szőkített haj bemosásával érik el hatásukat. Egy mosás után szinte dől ki a hajból, és a gallértól kezdve az egész életig mindent beszínez. Ezekkel nem kívánok most foglalkozni.

Viszont az úgynevezett aktívszínezők nagyszerű megoldást nyújtanak egy ilyen esetben. Erő híján képtelen komolyabban a haj természetes színéből elvenni, így csak hozzáad a hajhoz, el nem vesz semmit. (Kivételek persze vannak, de azok már inkább gyenge festéknek nevezhetők.) Fizikailag kötődnek a hajhoz, és részben kémiailag is, mert a haj belsejében is képesek a színtesteket pótolni. Nem úgy, mint „idétlen” társaik, amelyek úgy érik el a kívánt hatást, hogy a haj külső kis repedéseibe kapaszkodva, tulajdonképpen rákötnek egy adag trampli, harsány festéket a hajra.

A komoly anyagokban nagyon apró színtestek vannak, amik a megfelelő használat mellett magukra is zárják a pikkelyeket, ezzel garantálva a tartós, kiegyenlített színhatást, mely sohasem mű, harsány, sokkal inkább természetes, selyemfényű. A lenövést minimálisan érzékeljük, hiszen a lenövéssel kb. egyszerre ki is kopik a hajból, mivel azon a területen jóval épebb a kutikula, így nem képes akkora erővel hatni.

Viszont megvan a böjtje is ennek a finomkodásának. Arányaiban egy ősz, tehát átlátszó, üveges  szálat nem foghat be ugyanannyira egységnyi mennyiségű színező, mint a mellette lévő eredeti barna színt. A hatás a következő: az ősz szálak megtalálhatóak lesznek, ha kifejezetten keressük őket, ugyanakkor összességében nem lehet megmondani  a hajról, hogy őszül, sokkal inkább csillogásnak tűnik majd. Nagyon látványos kb. 60%-os fedettséget ad a hajnak. Így már sokkal barátságosabb lesz a látvány, és a szürke szín is eltűnik, és kedvesebb, üdébb hatást nyújt. 40-50% ősz-natúr arányig, szerintem megéri így dönteni.

Ritkán kell alkalmazni, mert nincs lenövés. Teljesen úgy néz ki, mintha szándékosan értük volna el ezt a hatást, tökéletesen megtartja natúr hangulatát, és gond nélkül el lehet hagyni, ha mégsem tetszik. Egyszerűen eltűnik szépen, lassan.

A festék viszont nem viccel. Odamegy, kipakol, beépül, ottmarad. Egy precíziós anyaghasználat mellett elkészített festés elméletileg kompromisszummentes. 🙂

Gyakorlatilag nagyon kicsi esély van rá, hogy alábecsüljük a haj ellenállóképességét, vagy nem megfelelő állapotban hozta el a kedves felhasználó a haját. De ilyenkor is van megoldás. Csak annyi lehet a hiba, hogy második alkalommal tűnik el az ősz hajszálak néhány utolsó százaléka. Esetleg kikopik. (A minőség idevágó passzusa taglalja majd azt is, hogy miért is kell otthon, festés előtt előkészülni, ütemezni a mosást, vagyis, hogy mit nem szabad használnunk, ha erőteljes hatásra van szükségünk, mert pl. drótszerűek az ősz szálak.) Egyedüli hátránya, éppen a kíméletlenségében rejlik.

Színezés után már festett hajra való hajápoló termékek közt érdemes válogatnunk. Feltétlenül gondosabb odafigyelést igényel, ha nem akarjuk, hogy esetleg kárba vesszen hosszú évek növesztése. Ha szeretnéd megfelelően táplálni hajad, próbáld ki a Kérastase prémium hajápoló csomagunkat festett hajra! Egyszerre őrzi meg ragyogó színét és egészségét, megakadályozva a töredezést!

De semmiképpen se tépkedjük ki az egyik ősz hajszálat sem! 🙂 

Jelentkezz be Balázshoz, hogy Neked is tökéletesen ápolt legyen a hajad!

 

Haj stílustanácsadás – Hajvágás – Szárítás – Festés:

Női trend hajvágás top stylist által8.000 - 9.000 - 10.000 Ft
Férfi trend hajvágás top stylist által6.000 Ft
Hajszárítás vagy berakás top stylist által5.500 - 6.000 - 7.000 Ft
Festés munkadíj3.400 - 3.600 - 3.800 Ft (+500 Ft extra hosszú, sűrű haj esetén)
Színezés munkadíj3.500 - 3.700 - 3.900 Ft
Fóliás melír alap munkadíj (+anyag+ fóliánként 160Ft)3.000 Ft

Hajregeneráló kezeléseink:

Kérastase hajszerkezet regeneráló kezelés (alap kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)1.000 Ft (extra hosszú haj esetén 1.500 Ft)
Kérastase Extentioniste hajnövesztő kezelés (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)4.000 Ft
Kérastase Fusio - Dose Express rituálé + mikro kamerás fejbőr és hajszerkezet diagnózis (speciális kezelésnek minősül, nem tartalamzza a szárítást)3.100 Ft
OriginalMineral bio organikus hajregeneráló kezelés (alap kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)1.000 Ft (extra hosszú haj esetén 1.500 Ft)
L'Oréal SteamPod hajregenerálás (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)3.000 Ft
Smartbond Hajkötés-sokszorosító, szerkezetépítő kezelés minden hosszra (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a vágás - szárítást) A szolgáltatás ideje 20-25 perc.6.400 Ft
Smartbond Hajkötés-sokszorosító, szerkezetépítő kezelés hajfestés mellé. (speciális kezelésnek minősül, Hatóidő a festés alatt.)+3200 - 6400 Ft (a hajfestékben felhasznált anyag mennyiségétől függően)
Redken Chemistry hajregeneráló kezelés (speciális kezelésnek minősül, pesti szalonunkban)3.800 - 4.500 Ft

gomb3

Fodrászként vagy tanulóként alapozd meg szakmai fejlődésed Balázs speciális oktatásán!

Nézd meg Balázs további tippjeit is!

Related Posts

PESTSZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+36 70 942 6348
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

ugrás fel