Kezdőoldal / BLOG / A helyes hajformázás lépései

A helyes hajformázás lépései

A helyes hajformázás lépései

A helyes hajformázás lépései

Érezzük, hogy ez a téma foglalkozik a legfelületesebben a hajjal, hiszen egy rosszabb állapotban lévő frizurából is ki lehet hozni elég látványos eredményeket, erős hőhatással, tekergetéssel. Az már egy sokkal összetettebb kérdéskör, hogy ezt mennyi munkával, mennyire sikeresen, és főleg mennyire tartósan tudjuk elérni.

hajformázásMindenekelőtt tisztázzuk: mosás után a hajszálak százezerszámra rétegeződnek egymásra, víztől felduzzadva. Tulajdonságainál fogva ilyenkor nehéz, és igen sérülékeny. A mi feladatunk az, hogy a legkevesebb fizikai zaklatással emelt (rebellis hajaknál lapított), telt, formás frizurát készítsünk belőle. A legnagyobb nehézséget annak a bizonyos hidrogén hídnak a bomlása és újrakötése okozza, ami a hajban lévő másodlagos kötés, és ami felelős azért, hogy a hajunk száradás (és kihűlés) után milyen formát vesz fel. Kis kefére, csavaróra tekerve kis hullámhosszú íveket kapunk, nagyra tekerve pedig nagyot. Ha például egy kockára csavarnám fel a hajat, akkor a gondos szárítás és kihűlés után leszedve a kockáról, szögleteket kapnék.

Ez lenne az ideális.

A folyamatos helytelen használat következtében azonban, ebben az egyszerű folyamatban is hihetetlen pusztítást tudunk véghezvinni. Kivéve hajunkból a csavarót – vagy kockát 🙂 -, a további használatnál azonnal szembesülhetünk a sérülések, külső egyenetlenségek bosszantó hatásaival. Nem tudunk belegereblyézni a hajba még az ujjainkkal sem, a kifésülést pedig akár el is felejthetjük!

A probléma megint csak a felület gyári tökéletességének megbomlásánál kezdődik. Próbáljunk meg egy marék összeszorított szívószál közül kihúzni egyet, és próbáljuk meg ugyanezt egy adag körömreszelővel is. A belső reszelő csak úgy képes a nekiszoruló társaival összeakadó apró alkatrészei fogságából szabadulni, hogy elveszít egy csomó beakadó szemcsét, és sérülten távozik. (És akkor ez még csak egyszeri húzás volt.) Ne reszeljünk tovább! Csak sima, szivacsos kartont kapunk a végén, sok-sok porral az asztalon. Na most, ezek a szemcsék a hajat körülvevő pikkelyek, „ajtócskák”, amik elvileg tökéletesen zárnak, és nem az asztalon vannak ezek leforgácsolt részei, hanem a fésű, kefe tövében vagy a földön. (Hacsak nem az asztal fölött tesszük ezt is.)

A töménytelen mennyiségű “gyötréstől” – a meg nem szárított hajtól -, a kis „ajtó” nem tud becsukódni egy idő után, mert vízköves vegyi maradványos kis réteg keletkezik rajta, ami eleinte csak enyhén, de nyitva tartja őket. Mintha legó kocka szorult volna az „ajtó” tövébe. Röviden, ez az oka annak, ami miatt egymásba akadnak! (Később vesszük, hogy mindez a színre és a fényre is milyen drámaian hat, és mit lehet tenni azért, hogy ezt visszaállítsuk.)

Az ép haj könnyebben formázható!

Nemcsak a kibontásnál okozunk ezzel kárt folyamatosan, hanem a napi használatban is. A hajnak van egy Isten adta formája, amire törekszik. Ha a szerkezete csúszós, ép, akkor könnyen be tud állni a sok egymás mellett lévő hajszál az adott formára, és így mi is könnyedén rá tudunk erősíteni erre, nem pedig kioltjuk ezt a hatást. Az ép haj lényegében könnyedén átformázható. Az esetek többségében szinte csak kézzel rásegítve is teljesen vállalhatóra lehet alakítani egy profin vágott hajat. Ez itt a lényeg.

hajformázásTehát, megmostuk a hajat, tettünk rá balzsamot, kibontottuk, a folyamat során pedig nagy mennyiségű vizet szívott magába. Azt ugye nem kell magyaráznom, hogy miért nem jó, ha a felületét izzásig leheljük, egy teniszlabdába rejthető hajszárítóval, ami 180 fokon süti a felső négy réteget? (Ez nagyjából olyan, mintha egy adag ruhát csuromvizesen összehajtogatva fentről egy hősugárzóval kezdenénk megszárítani.)

Nincs más teendő, mint venni egy nagy teljesítményű hajszárítót. Ezalatt azt a megfelelő erejű motort értem, a turbinalapátokat és a diffúzor minőségét. Ezek az igazán fontos szempontok. (De ezt is külön taglalom majd.) A lényeg, hogy a legrövidebb idő alatt átlője a haj egész szerkezetét, és célzottan tudjuk a hajat teljes terjedelmében átfújni. Itt nagyon is fontos figyelembe vennünk a hajas fejbőrt is (amit sosem égetünk meg), és ami gyakorlatilag a fejtől való eltartásért felelős. Vagyis a haj magasságáért. Nem nagyon építünk híg, még meg nem kötött betonra nagyobb épületeket. A szárítás nagy részét kézzel végezzük. Szinte 95%-ig! A maradék néhány másodperc fújás közben állnak be azok a kötések, amik a formáért felelősek.

A kefe megválasztása is a logika mezsgyéjén indul el. Ha egyenes, lapos kihúzott formára vágyunk, nagyméretű kefét használjunk, lehetőleg komoly márkát. Nagyon nem mindegy, hogy elsőre szépre szárít, vagy ötször kell húzni, mire elfogadható lesz az eredmény, ez ugyanis ötszörös terhelést jelent a haj számára. Ami talán a legfontosabb, hogy ne lágyuljon hőre. Én körkeféből a 3 ME keféire esküszöm. Ipari használat mellett sem vagyok képes megölni egyiket sem. A szálai egyenesebbek, mint gyárilag, még tíz év intenzív használat után is. Mert, mi történik, ha elgörbül? A hőhatás (a formázás első lépése) eredményeképpen cikkcakk alakban megy a haj, és kihűlés közben (a formázás fixálása), pedig össze-vissza áll az utolsó két centiméter.

Tehát már kész is a „szálkás” haj. Nem szép, különösen egyenes hajnál. Hullámos haj szárításánál természetesen csökkentjük a kefe méretét, így hatva a haj hullámainak hosszára. (A szárítási technikákat később vesszük.) Egyenes készítésénél – még nagyon komoly minőségű haj, és profi munkavégzés és anyaghasználat mellett is -, van egy korlát. Lobog a haj, miközben kihűl. Hiszen fütyülnek el mellette a 80 fok körüli légköbméterek! Így nem lehet nyugodtan kihűlni, mintha egy tégelynyi olvadt margarint centrifugázó mosógépen próbálnánk kihűteni. Nem lesz sima.

Simítóvas: nem ellenség?

hajformázásA kulcs a simítóvas használata. Ami ellen sokáig pökhendi módon nagyon ágáltam. „Nem fogom egy forró, akár kétszáz fokos vassal, vagy bármilyen turmalinnel nyomkodni a hajamat!” Ma már vicces. Tudjuk, hogy a hajra ható millió hatás mind ugyanúgy koptatja azt, csak a simítóvasnál nagyon kiütközik ez a hatás. Ugyanis, ha a már kézzel előszárított hajat néhány kefehúzással jó irányból, hatékonyan megszárítjuk, (ahogy majd később vesszük), akkor már csak egy karnyújtásnyira vagyunk a tökéletes végeredménytől, a libegő utolsó két centi esetében is. A teljesen száraz haj, egy, maximum két mozdulattal kifésülve, nem dobálva, sokkal kevésbé sérül mintha egy műanyag, szőr, fa, szaru, vagy bármilyen más szuperkefét használnánk! (Számoljuk meg: két kéz, két mozdulat, plusz fejkörzés. 🙂 Már várjátok, hogy hogy is kell, ugye? Én is! 🙂

Hullámokat szintén nagyon könnyen el lehet érni a hajvasalóval, és tapasztalataim alapján megfelelő hővédők mellett sokkal szebb marad hosszú távon a haj szerkezete is, kefével szárítós, motoroskefés társaihoz képest. Nagyon megéri megismerkedni velük komolyabb szinten. Nem érzék, mint inkább gyakorlat kérdése az egész!

A könnyű hajformázáshoz elengedhetetlen az, hogy hajunk ép legyen. Egy sérült, töredezett hajat nem lehet úgy formázni, illetve esztétikailag nem olyan szép, mint egészséges társa. Ha szeretnéd helyrehozni sérült hajad szerkezetét, próbáld ki Kérastase Prémium Hajregeneráló Csomagunkat, melyet sérült és töredezett hajra fejlesztettek ki! Regenerálja a gyenge, roncsolódott hajat, és újraépíti annak a szerkezetét, miközben védi és erősíti a hajszálakat. 

Jelentkezz be Balázshoz, hogy Neked is tökéletesen ápolt legyen a hajad!

 

Haj stílustanácsadás – Hajvágás – Szárítás – Festés:

Női trend hajvágás top stylist által8.000 - 9.000 - 10.000 Ft
Férfi trend hajvágás top stylist által6.000 Ft
Hajszárítás vagy berakás top stylist által5.500 - 6.000 - 7.000 Ft
Festés munkadíj3.400 - 3.600 - 3.800 Ft (+500 Ft extra hosszú, sűrű haj esetén)
Színezés munkadíj3.500 - 3.700 - 3.900 Ft
Fóliás melír alap munkadíj (+anyag+ fóliánként 160Ft)3.000 Ft

Hajregeneráló kezeléseink:

Kérastase hajszerkezet regeneráló kezelés (alap kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)1.000 Ft (extra hosszú haj esetén 1.500 Ft)
Kérastase Extentioniste hajnövesztő kezelés (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)4.000 Ft
Kérastase Fusio - Dose Express rituálé + mikro kamerás fejbőr és hajszerkezet diagnózis (speciális kezelésnek minősül, nem tartalamzza a szárítást)3.100 Ft
OriginalMineral bio organikus hajregeneráló kezelés (alap kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)1.000 Ft (extra hosszú haj esetén 1.500 Ft)
L'Oréal SteamPod hajregenerálás (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)3.000 Ft
Smartbond Hajkötés-sokszorosító, szerkezetépítő kezelés minden hosszra (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a vágás - szárítást) A szolgáltatás ideje 20-25 perc.6.400 Ft
Smartbond Hajkötés-sokszorosító, szerkezetépítő kezelés hajfestés mellé. (speciális kezelésnek minősül, Hatóidő a festés alatt.)+3200 - 6400 Ft (a hajfestékben felhasznált anyag mennyiségétől függően)
Redken Chemistry hajregeneráló kezelés (speciális kezelésnek minősül, pesti szalonunkban)3.800 - 4.500 Ft

gomb3

Fodrászként vagy tanulóként alapozd meg szakmai fejlődésed Balázs speciális oktatásán!

Nézd meg Balázs további tippjeit is!

Related Posts

PESTSZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+36 70 942 6348
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

ugrás fel