Kezdőoldal / BLOG / A göndör haj titka

A göndör haj titka

A göndör haj titka

A göndör haj titka 

Hová tűnik a göndörség? 

göndör hajA legfontosabb itt és most tisztázni – bár más szemszögből is felvetődik ez más témákban -, hogy olyan egyszerű fizikai erők munkálnak az ember fején is, mint bárhol máshol a világban.

Mindössze annyi a különbség, hogy a folyamat kicsiben zajlik le és a szemünk előtt. Most nézzük meg, hogyan is ‘működik’ ez a göndör haj esetében!A három legfontosabb erőtényező, ami hat a hajra:

  • a súlya (ami a hossz növekedésével értelemszerűen nő)
  • a hajlításnak ellenálló ereje (ez nem engedi – néhány más tényező mellett -, lelapulni a hajat)
  • és a benne munkáló kötések, amik egy bizonyos formára kényszerítik. (hacsak nem akarjuk másképpen hordani, és ezért hővel, szerekkel, vagy erővel próbálunk rá hatni. Persze, ha jól csináljuk, ez is a kedvére van! 🙂Ez a három tényező a következőképpen alakul egy kis „palántánál”:
 A legtöbb gyerkőcnek, amikor megszületik “szöszmösz” haja van, valamennyire göndör. (Ezért legtöbbünkből ki lehet hozni a göndörséget). Mivel a növekedés különböző időben indult meg egyes szálaknál, ezért – hacsak minimálisan is -, de a legkisebb éppen kibukkanó kis hajacskákban, (amikre az ember azt hiheti, hogy szinte le lehetne fújni róluk), egészen a tízennéhány centisig, minden hossz megtalálható bennük, egyenletesen elosztva.

göndör hajÚgy kell elképzelni, hogy egy ilyen kis tincs, fürt az első két centin nézve, mondjuk 3000 szálat tartalmaz, az 5 centiméteresekből már csak 1500-at találnánk, és így tovább a végéig, ahol bizony ám, csak a leghosszabb, legkorábban ébredő hajacska van. (Abba most ne menjünk bele, hogy a haj szakaszokban nő, stagnál és hullik). Ezt a szerkezetet elképzelve láthatjuk magunk előtt, hogyha ezeket a szálakat egyszerre, szépen hagyom egy irányba indulva begöndörödni, kis ujjmozgással rásegítve, akkor olyan lesz, mint egy csigaház. Úgy képzeljük el, hogy a csigaház bejárat felőli része felel meg a kis loknink, hajszálak ezreitől duzzadt tőhöz eső részének. A csigaház ég felőli csöpp kis hegyes vége pedig, az elsőnek ébredő, hosszú szálnak felel meg ebben a kis tekervényben.

Vagyis az említett három erő esetében itt a tartóerőből a tőnél sok van, hiszen sok szál ereje adódik össze, ezért elemelkedik. Hiszen a szálak viszont már öt centinél beszéltük, hogy sokkal kevesebben vannak. Ezért elbírja a rajta terhelődő erőhatást, vagyis súlyt, ami ugye a végére már csak egy szálnyi. Emellett természetesen minden egyes szál törekszik arra – a belső erők miatt, jelen esetünkben, hogy göndör formájú legyen. Ha megfigyeljük kis manónk csigáit, észrevehetjük, hogy a tőnél lévő résznél (bármilyen loknis legyen is gyermekünk), sokkal nagyobbak a csigák ívei, mint a lokni végén. Ez egy ideális állapot. Tündériek tudnak lenni vele 🙂 Na ezt a szerkezetet fogjuk és mondjuk öt centinél levágjuk ugyanakkorára mindenhol.

Mit is kapunk?

göndör hajA sok-sok csiga (a legtöbbnek főleg csak a vége látszik, attól van az egésznek olyan tekervényes loknis jellege összességében nézve) félbe lesz vágva, és abból a részből ami kinő, az el is jut, szinte mind a tincs (már nem lokni) leges leg végéig. Tehát a végek könnyedsége eltűnik a hajnak, így már nagyon nagy erejűnek kell lenne ahhoz, hogy egy ilyen formát is be tudjon „húzni” a helyére, vagyis loknisodjon. Kicsit sarkítva a dolgot, ilyen szerkezetű a hajuk fekete bőrű társainknak. Nekik aztán teljesen mindegy, hogy hogy van vágva a hajuk. 🙂

Képzeljünk magunk elé egy göndör szálat lógatva! Ha úgy szárítjuk meg, hogy közben, akár csak egy kicsit is, de mozgatjuk, máris göndörödni fog (belső erők, nulla súly). Ez felel meg a csiga utolsó szálának. Igen ám, de ha ugyanebből a hajból ugyanolyan hosszúságút vennénk egy nagy marokkal, és ugyanígy vizesen lelógatnánk, már nem érnénk el ugyanazt az eredményt. Megnézném, ahogy egy ilyen nagy mennyiségű haj elkezd beállni. Mivel a belső erők képtelenek ilyen súly ellen dolgozni, így maximum csak hullámos lesz a tincsünk. (A göndör haj szárításánál majd beszélünk róla, hogyan lehet a súly ellen dolgozni. De babáknál ezt meg ne tedd!:-)

Egyszóval leugrott maga az átmenet, és ami maradt, az maximum rugó, de nem „csigusz”. Ennek eredménye, hogy laposabb lesz a frizura, a lokniknak pedig sajnos szinte nyomuk sincs. Senki ne aggódjon, természetesen az ilyen hajból is nagyon-nagyon jó frizurákat lehet készíteni! 🙂

A megfelelő passzus taglalja a módszert, amivel ez a vidám kis csigás forma szinte teljesen megőrizhető vágás után is.

A göndör haj speciális ápolást igényel, hiszen sokkal nehezebben kezelhető, mint az egyenes haj. Sokszor gubancolódik, így nehezen lehet kifésülni, melynek hatására sajnos töredezetté válhat. Ha szeretnéd, hogy hajad könnyen kezelhető, puha és egészséges maradjon, próbáld ki a professzionális Kérastase Discipline termékcsaládját! Egyszerre védi hajad a roncsolódástól, könnyen kezelhetővé, valamint puhává és csillogóvá teszi a hajad!

 

Haj stílustanácsadás – Hajvágás – Szárítás – Festés:

Női trend hajvágás top stylist által8.000 - 9.000 - 10.000 Ft
Férfi trend hajvágás top stylist által6.000 Ft
Hajszárítás vagy berakás top stylist által5.500 - 6.000 - 7.000 Ft
Festés munkadíj3.400 - 3.600 - 3.800 Ft (+500 Ft extra hosszú, sűrű haj esetén)
Színezés munkadíj3.500 - 3.700 - 3.900 Ft
Fóliás melír alap munkadíj (+anyag+ fóliánként 160Ft)3.000 Ft

Hajregeneráló kezeléseink:

Kérastase hajszerkezet regeneráló kezelés (alap kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)1.000 Ft (extra hosszú haj esetén 1.500 Ft)
Kérastase Extentioniste hajnövesztő kezelés (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)4.000 Ft
Kérastase Fusio - Dose Express rituálé + mikro kamerás fejbőr és hajszerkezet diagnózis (speciális kezelésnek minősül, nem tartalamzza a szárítást)3.100 Ft
OriginalMineral bio organikus hajregeneráló kezelés (alap kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)1.000 Ft (extra hosszú haj esetén 1.500 Ft)
L'Oréal SteamPod hajregenerálás (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a szárítást)3.000 Ft
Smartbond Hajkötés-sokszorosító, szerkezetépítő kezelés minden hosszra (speciális kezelésnek minősül, nem tartalmazza a vágás - szárítást) A szolgáltatás ideje 20-25 perc.6.400 Ft
Smartbond Hajkötés-sokszorosító, szerkezetépítő kezelés hajfestés mellé. (speciális kezelésnek minősül, Hatóidő a festés alatt.)+3200 - 6400 Ft (a hajfestékben felhasznált anyag mennyiségétől függően)
Redken Chemistry hajregeneráló kezelés (speciális kezelésnek minősül, pesti szalonunkban)3.800 - 4.500 Ft

gomb3

Fodrászként vagy tanulóként alapozd meg szakmai fejlődésed Balázs speciális oktatásán!

Nézd meg Balázs további tippjeit is!

Related Posts

PESTSZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+36 70 942 6348
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

ugrás fel