Kezdőoldal / BLOG / Szabó Balázs vezető szalon tréner fodrász blogja

Szabó Balázs vezető szalon tréner fodrász blogja

Szabó Balázs vezető szalon tréner fodrász blogja

Szabó Balázs

Vezető szalon tréner, stylist fodrász, oktatási vezető: Szabó Imre Hair & Beauty

Megtanítom számodra, hogy minimális munkával elkészítsd a tökéletes frizurádat – ez több, mint 2 évtizedes fodrász pályafutásom mottója. Ennek motorja a stílus és a ‘szakmaszerelem’. 

Ismerd meg hajad adottságaid, és fedezd fel a benne rejlő lehetőségeket. Eddigi fodrász pályám alatt ezerféle kihívással álltam szemben, és minden esetből a legjobbat igyekeztem kihozni. Mindig arra törekedtem, hogy megértessem a vendégekkel: nem lehet ‘erőszakkal’ megoldani egy-egy hajproblémát – hiszen egy ilyen művelettel csak még többet árthatnak a hajuknak. Minden haj más és más típusú, másfajta kezelést, másfajta termékeket és eszközöket, másfajta gondozást kíván. Ennek a megfelelő – és hajbarát! – megoldásnak a megfejtésében segítettem és segítem a mai napig a vendégeimet. Mindig örömmel tölt el, amikor látom, hogy ennek az igyekezetnek meg is van az eredménye: ha kímélik a hajat, az meg fogja hálálni, és persze vendég is elégedettebben távozik a szalonból! Arról pedig nem is beszélve, hogy egy jól, megfelelő körültekintéssel elkészített frizura öltöztet és magabiztosságot ad viselőjének!

fodrasz

Hogyan született a blog neve?

Tanuló korom óta értetlenül álltam az előtt, hogy mennyire agyonerőszakolják legtöbben a hajukat, teljesen feleslegesen.

Én mindig is egész másképp gondolkodtam róla, másképp álltam ehhez a csoda anyaghoz. Barátként közelítettem. Nem lángon melegített sütővassal, lakkal, tupírral….

Amikor elértem teljesítőképességem határáig, rájöttem, hogy akkor tudok még több vendéget boldoggá tenni, ha gyorsítok a részfolyamatokon. Így csiszolnom kellett a technikán, például a szárítás és millió egyéb fodrászipari mozzanat esetében. Ez nem ment másképp, minthogy megismerjem a hajat, amennyire csak lehet. Hiszen ki más ismerhetné jobban a hajszálakat, mint egy fodrász!

Egy fantasztikus kezű, szabónő édesanyával és műszaki beállítottságú – sakkmester logikával élő – édesapával gyakorlatias ember lettem, és ezekkel az alapokkal indultam el – soha nem tudjuk meg, hogy mi végett -, de édesapám indíttatására ezen a pályán, tulajdonképpen még gyerekként, ami számomra óriási előnyt jelentett! Ezt hatalmas örömmel fogadta a világ legszórakoztatóbb nővére, aki bolondságával, és kőkemény kritikájával készíttetett újabb, és újabb frizurákat, akkor még látens göndör hajából.

Szinte mániákusan figyeltem a haj tulajdonságait, lenyűgözött, sokszínűsége, és arra tettem fel életem szakmai oldalát, hogy a hajjal kapcsolatos minden, felmerülő kérdésre megtaláljam a választ, ami javarészt sikerült is.

“Amikor valaki úgy jön hozzám, hogy már elfogadta, hogy neki nem lehet „eezt,vagy aazt”….mert neki „ilyen meg olyan”.. alig várom, hogy döbbenetet csaljak az arcára, azzal, hogy ezt cáfolom.”

Megszerzett tapasztalataimat mindig is örömmel adtam át, ezzel tovább gyorsítva munkámat, hiszen jó hajat pikkpakk lehet széppé varázsolni, szinte rizikómentesen. Szeretem a szép hajakat. Úgy érzem, többségében értem, amit „mondanak”.

Hogyan dolgozok nap, mint nap?

Mi a motivációm?

Azért mindenekelőtt viccesnek tartom, hogy még mindig az így, vagy úgy „sikerült” szót használjuk a frizuránkra, hajfestésünk eredményére. Megnéznék egy egész jól sikerült autó-motorgenerált, vagy szemműtétet. Nem túlzás a hasonlat, hiszen a hajról is nagyon sokat tudunk már. Mára a fodrászat is egy méltán elismert szakmává vált és ugyanolyan bizalmat kell éreznünk egy fodrász iránt, mint egy orvos, vagy szerelő iránt! Használhatunk akár mestersminket, ha a hajunk nem stimmel, minden hiteltelen.

A nehézséget az adja, hogy általában a hajat érő hatások, csak igen kis hányada történik a fodrászatban. A legtöbb rémálmot a fürdőszoba csempék közt éli meg szegény kis díszünk. A tapasztalat azt mutatta, hogy pusztán az, hogy elmondom vendégeimnek, hogyan ápolják hajukat, sajnos kevés. Azok viszont, akik megértették a folyamatokat, és kitartóak voltak, meghökkentő változásokat éltek át hajukkal kapcsolatban.

Mindannyian szembesültünk már azzal a jelenséggel, hogy úgy indulunk el otthonról munkába, randevúra, szórakozni, hogy jó a frizuránk az arcunk körül, mely előnyösen emeli ki adottságainkat. Ez az optimális eset. Magabiztosak, jó tartásúak leszünk tőle. A járás, a beszéd, a tánc, de még az ismerkedés is egészen más egy eltalált frizurával.

Sajnos bizony az a kellemetlen érzés is megvolt már mindenkinek ilyen, vagy olyan okból, hogy cefetül néztünk ki azzal a frizurával, amit anyukánknak, barátunknak, magunknak, vagy éppenséggel fodrászunknak köszönhettünk. És ez nem jó. Szinte érzi az ember, hogy nézik a haját. Biztosan nem kevesen vagyunk, akik szórakoztató hajakkal látják vissza magukat családi, vagy igazolványképeken. 🙂

Rengeteg olyan ember fordult már meg a kezem alatt, akik elképesztő változásokon mentek keresztül, pusztán annak köszönhetően, hogy alkalomról-alkalomra megismertettem velük saját hajuk tulajdonságait.

Na, de felvetődik a kérdés, hogyan lehet az, hogy alatta élnek, az agyuktól néhány milliméterre nő! Gyerekkoruk óta. Őrület, hogy miket művelnek az emberek a hajukkal! Fiatalabb koromban vittem magammal időnként nyesőt, meg fésűt, mert úgy éreztem segítenem kell. Fantasztikus adottságú emberek hordanak pokolian rossz hajat.

fodrasz

Mit tekintek küldetésemnek?

Egy szó, mint száz: küldetésemnek tekintem átadni tapasztalataimat, amiket a haj – már-már fanatikus – megfigyelésével és a hajra tett különböző hatások tanulmányozásával töltött 24 évben magamra szedtem. Ma már látom, az élet (a fizika és a kémia) engem igazol.

Nem véletlenül vagyunk, mi fodrászok, bizonyítottan a legboldogabb munkavégzők. Amennyi energiát kapunk az emberektől, azt nem nehéz beosztani. Bőőőséges! Fantasztikus mennyiségű vendégem vette át szívesen (szegények) a rájuk „tukmált” tanácsaimat. De bejött, és imádtak!! 🙂 Nagyon!! És ez az, ami mai napig élteti bennem a tüzet, hogy fejlődjek, és a legegyszerűbb feladatot, is véresen komolyan vegyem.

Annak ellenére, hogy hétköznapjaink mennyire fontos része egy jó frizura, nap mint nap tesszük tönkre számunkra tetten nem érhető módon. De szerencsére a haj egy csoda, félelmetes, hogy mit ki nem bír! (ha nem zaklatjuk halálra szegénykét.)

Akár egy rossz szokás is elég lehet ahhoz, hogy tönkretegyük a hajunkat, felszorozva a haj hosszával, (tehát körülbelül mióta van használatban), visszaosztva, hogy hányszor fésüljük, fogjuk copfba, vagy mossuk meg (a baj fő forrása) őrült túlzó módon. Lényegében, ott próbálok javítani a világon, ahol lehetőségem van rá. A hajon át, az önbecsülésen keresztül szeretnék a lélekre hatni pozitívan. A gleccserek olvadását úgysem fogom tudni megoldani sajnos.

Milyen problémákkal találkoztam eddig szakmám során?

Ha te is valamilyen haj- vagy fejbőr problémával küzdesz, olvasd végig a következő listát, ahol tüzetesen kifejtem, hogy melyik problématípust, hogyan lehet orvosolni! Hiszen én azért dolgoztam, hogy mások is ismerhessék a titkot, hogy otthoni körülmények között is vigyázhassanak a hajkoronájukra!

 1. Miért csak a vállamig tudom megnöveszteni a hajamat, pedig csak egy centit vágatok belőle félévente?
 2. Miért lapul le a haj?
 3. Mitől göndörödik a hajam, például a tengerparton magától száradva, és én miért nem tudom ezt itthon produkálni?
 4. Mi a különbség a csigás-loknis haj, és a kócos göndörség között?
 5. Az, hogy göndörítő egy hajhab, vagy krém, csak vakítás?
 6. Előredőlve kell szárítani a göndör hajat?
 7. Mit okoz, ha nem szárítom a hajat teljesen szárazra?
 8. Mit tegyek a hajszárítás előtt?
 9. Hogyan hatunk a hajra a szárítóval, kézzel, kefével?
 10. Forgók. Barát, vagy ellenség?
 11. Mi az oka, hogy a legtöbb göndör haj vége sokkal roncsoltabb, fakóbb, mint az egyenes hajé?
 12. Milyen formát vágassak, ha göndör a hajam?
 13. Hová tűnik az az aranyos lokni a kisgyerekek hajából az első vágásnál?
 14. Miért csak a vége göndörödik a hajamnak?
 15. Elkezdtem vasalni a hajam, de az első sikerek után, már egyre magasabb hőfok kell, és egyre kevésbé tudom szépen simítani. Hol a hiba?
 16. Miért kifizetődő és megkerülhetetlen a hővédő anyag használata?
 17. Mi is az a sampon, amit naponta használunk? Miért érdemes minél ritkábban hajat mosni?
 18. Ha lúgot (sampon) használunk, miért kell a sav (balzsam)?
 19. Hogyan viselkedik a haj külső héja (kutikula), amikor tömény sampon éri, és nekiállunk kibontani?
 20. Hogyan kell kibontani a hajat mosás után? Mit jelent a haj törölközővel való kivégzése?
 21. Mit okoz egy rosszul megválasztott, vagy rosszul kezelt eszköz a hajjal?
 22. Miért kell hosszú hajra legalább két- háromféle profi anyagot használni minimális mennyiséggel, célzottan?
 23. Mi a különbség a professzionális és az otthoni hajszárítók között?
 24. Miért elengedhetetlen tulajdonsága a hatalmas nyomás, egy hajszárítónak?
 25. Hogyan teszi használhatatlanná a hajat egy sérült, vagy helytelenül használt simítóvas?
 26. A „se nem göndör, se nem egyenes” jelenség – hogy is van ez?
 27. A párától megőrül a hajam, pedig mindent próbáltam.
 28. Mi az a sérülésspirál, és hogyan lehet belőle kijönni?
 29. Miért tart napokkal tovább egy fodrász szárítása, mint az enyém, pedig profi cuccaim vannak?
 30. Hogyan befolyásolhatja a hajam teltségét, hajlékonyságát, fényét, színének stabilitását, göndörségét, tapintását,

  zsírosságát a sampon megfelelő kiválasztása, hígítása, és a balzsam tökéletes használata?
 31. A kevesebb sokszor több az ápolásban is – mit is jelent ez pontosan?
 32. Az, hogy ülve, vagy előrehajolva mosom a hajam, hogyan befolyásolhatja hatalmas mértékben a minőséget?
 33. Mit tegyek a festés előtti napokban? Hogyan segítek a festéknek, és hogyan ronthatom a hatékonyságát a kezelést megelőző napokban?
 34. Világosabbra akartuk festeni a hajamat, mint az utolsó alkalommal, de valamiért csak a töve lett olyan, mint a képen, a többi meg sem moccant, mi a probléma?
 35. Ha már így jártunk mi t is kaptunk, mit tehetünk? És mit nem? 🙂
 36. Hogyan lehetséges az, hogy egy szőkítőporos/krémes eljárással kevésbé veszi igénybe a szakember a hajat, mintha festékkel próbálnám meg?
 37. Miért van az, hogy szinte lehetetlen az otthoni világosítása egy festett hajnak?
 38. Miért nehezebb hosszú időn át nem szakszerű festéssel kezelt hajat világosítani?
 39. Miből alakult ki a minőségi hajra vágyó emberekben a szőkítőportól való félelem? Mitől „vörösödik” ki a szép hamvas szőke hajszínem?
 40. Hogyan kerül a hajamba vörös, amikor szőkére festettem barnáról?
 41. Miért nem lett ugyanaz a világos szőke a hajszínem, mint a dobozon szereplő nőé? Hogyan oldja meg ezt egy profi fodrász?
 42. Hol vannak az erőhatárai a hajfestékeknek, és mit lehet tenni, ha többet akarunk világosítani?
 43. Első ősz szálaimmal mi a legokosabb választás? Van olyan választás, ami után még meggondolhatom magam?
 44. Ha színezővel kezelik a hajamat, ugyanolyan gyakran kell fodrászhoz járnom, mintha festetném?
 45. Hogyan segít óriási mértékben egy profi színező, tökéletes használat mellet a hosszú haj minőségén?
 46. Miért nőhet tovább egy haj, ha színezve van?
 47. Mit tudok tenni, ha már megmosni nincs időm, de ki kell, hogy nézzek valahogy?
 48. Miért nem segítek, ha túlápolom a hajamat?
 49. Mi a különbség a színező, az aktívszínező, és a festék között? Mikor melyiket használjam?
 50. Egy szakember miben tud többet tenni a hajamért, mint én, és hol jön vissza az a pénz egy életen át?
 51. Hogyan hat az ember életére egy minőségi, könnyen kezelhető, harmonikus, variálható keret az arc, és azon belül a szemek – a lélek tükre – körül?

Ha pedig már elsajátítottad a tökéletes otthoni hajápolás titkait, de szeretnéd, hogy egy olyan fodrász készítse el a hajadat, akinek több évtizedes tapasztalata van és aki a hajszálak egészségét kutatja, akkor jelentkezz be szalonjainkba, hogy Balázs neked is elkészíthesse a következő frizurádat és te is boldogan távozhass a szalonból! Ahhoz pedig, hogy az otthoni hajápolásod is tökéletes legyen, ne felejtsd el, minőségi termékekre van szükség, amiket a webshopunkból akár be is szerezhetsz!

Related Posts

PESTSZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+36 70 942 6348
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

ugrás fel