Kezdőoldal / BLOG / Tökéletesen sima haj

Tökéletesen sima haj

Tökéletesen sima haj

A tökéletesen sima haj elérése

Hajszárítás, simítás

Sajnálom. Be kell szereznünk – ha még nincs ilyenünk – egy turbinás, nagy teljesítményű, AC motorral ellátott hajszárítót, egy vagy két hajkefét, csipeszeket és, ha szükséges, akkor a lehető legkomolyabb simítóvasat, amit megenged a pénztárcánk. A hajszárító fodrászkellékesnél nem drága. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mennyit javít az eredményen, és mennyivel többet bír élettartamban. (Az anyagokat majd külön vesszük.)

Mielőtt elkezdjük a kibontott haj szárítását, adjuk meg neki a típusának megfelelő anyagokat, még törölközőszáraz állapotban. Kézzel alaposan, de semmiképpen sem dörzsölve, masszírozzuk a hajba. A homlok felől fújva, próbáljunk vigyázni arra, hogy ne kócoljuk a kiáramló levegővel, mert az újabb kopás árán bontható csak ki. Lehetőleg kézzel gereblyézve, folyamatosan a homlok felől túrjuk, dobálgassuk, inkább rázzuk mindenhonnan a tarkó irányába a hajat a lehető legegyenletesebben, ügyelve arra, hogy ha valahol lassabban szárad, akkor hassunk oda gépezetünkkel.

Kb 95%-os szárazságig tesszük ezt, azért, hogy ne tekergessük a hajat, és ne égessük szerteszéjjel a felszínét, hanem készítsük elő kíméletesen arra az utolsó szakaszra, amikor helyreállnak a formáért  felelős kötések.

Az ujjaink segítségével a homlok felett, a két szemöldök külső szélének határától kezdődően, kb. 5-8 centis passzét kiveszünk, és egy csipesz segítségével hátulról kifésülve, merőlegesig húzzuk, végül összetekerve letűzzük.

Ugyanilyen szélességben végigmegyünk hátrafele haladva is, egészen a tarkóig, de ott már az utolsó alsó tincset nem tűzzük fel. Oldalt szintén felülről lefelé haladva, kb. 5-8 centis egységekben haladunk lefele, az alsó tincs itt is marad.

Kiválasztjuk a leírtak alapján a kefét, és a hajszárítón a szűkítőt megfelelő szögbe forgatva (egy vonalban legyen a kefével, tartsuk kényelmesen. Hamar rájövünk, gyakorlás, tükör!:-) amennyire csak lehet, a fejbőr felől fújjuk a kefét maximális erővel, a meleg levegőt pedig a fejtől távolabb eső pontjára irányítsuk. Eleinte talán visszavehetjük a teljesítményt, hogy ne összevissza száradjon a haj.

Először le is modellezhetjük kikapcsolt géppel, hogy jobban lássuk, hogy hogyan tekerjük a kefére a hajat, és kövessük a géppel, és amikor már megy a mozdulat, akkor kapcsoljuk csak be a hajszárítót.

Mindaddig húzzuk, tekerjük fel a hajat és fújjuk forró levegővel, ameddig a forma megkívánja. A lényeg, hogy a kefére úgy tekerjük a hajat, vagy úgy húzzuk ki vele egyenesre, hogy ne fojtsuk le nekinyomással a levegő áramlását, és ne fújjuk ki merőlegesen tartott géppel a szálak kefétől már nem feszülő végeit, lobogó állapotban kihűtve azokat. Ettől lesz a haj szálkás. Ez persze eltűnik simításnál, de hullámos haj esetében ez már nehezen megoldható.

Tehát, haladjunk tincsről tincsre lefelé, és végül a homlok felett fejezzük  be. Ha nagyon meg kell emelni a tövét, akkor a fej legmagasabb pontjától kezdjük, és haladjunk hátrafelé úgy, hogy a tincseket előredobva  tegyük le tök száraz, lehetőleg minél jobban kihűlt állapotban.

Amennyiben tuti hatás kell, szükség lesz egy másik kefére is, amit a kihűlés ideje alatt feltekerve a hajban hagyhatunk, amíg a másikkal ügyködünk.  Akár csavarót is csavarhatunk bele gyors mozdulatokkal. Az oldalával folytatjuk, végül pedig a fejbúbon lévő rész következik a feltűzött tincsek közül, és ezeket már hátrafele hűtjük ki, óvatosan, nem eldobva a végét.

Apropó hullámos. Nem szabad úgy feltekerni a hullámos hajat, hogy a vége visszatörik. Erre mindig törekedni kell!

A haj vasalása

Simítás előtt mindig legyen tökéletesen száraz a haj. A felső részeket először tűzzük fel, és lehetőleg maximum öt centis tincseket vegyünk fel alulról haladva. Billentsük fejünket enyhén a kezelt rész irányába,hogy a forró tincs ne a fülünkre essen amikor simítjuk. Próbáljuk úgy irányítani a vasalást, hogy a simított haj ne repüljön mindenfele,amikor elengedjük óvatosan,hanem lehetőleg mozdulatlanul hüljön ki.  Egy jó minőségű fésűt (kellékes) vezessük küzvetlenül a vasalaó előtt hagyva, hogy a vasaló felé haladó haj a készülék oldalának támassza a fésűt, így az biztosan álljon. Így szabatoljuk a haj párhuzamosságát mielőtt hő éri.  Ezt természetesen csakis a korábban leírt eljárással szárított hajnál működik zökkenőmentesen, hiszen így könnyedén siklik a fésű az előkészített hajban.

A simítóvas egy nagyon rafinált eszköz, számos más hővel ható formázóval együtt. A hatása tulajdonképpen abban áll, hogy felmelegíti a hajat egy pillanat alatt, és továbbhaladva úgy hűl ki a haj, ahogy elengedi.

Hacsak nem csavarunk rajta egy keveset – a dobozban néha mellécsomagolt videókon látható módon -, és ívesen húzzuk meg a száltisztára fésült hajat.

Máskülönben a keresztbeálló szálakat, egymás hegyén, hátán vasalnánk, kétdimenzióban ugyan simára, de hosszában nézve recésre. A végénél lelassítunk, és figyelünk, hogy ne ugráljon a kezünkben a túl erős szorítástól a készülék, mert az csíkokat hagyhat.

Az utolsó részt óvatosan lerakjuk szétnyitott vassal. Nem dobáljuk sehová sem! Ezt a néhány alapszabályt mindenképpen be kell tartani. Az már a vágás  formáján, a választott hajvágástechnikán múlik, hogy mit leszünk képesek kihozni abból a hajból, amink van.

 

Szépen sorban betartva, ez a néhány lépés meghozza gyümölcsét, és egy sokkal kevésbé igénybe vett hajfelszínt, fényesebb, színesebb, jobb tapintású szerkezetet kapunk. Ebben a folyamatban nagy szerepe van a formázás hatékony, kímélő és minél ritkább levezénylésének is.

Hajunk pedig hálás lesz érte!

Most megtudhattad a tökéletes sima haj titkát, viszont ahhoz, hogy mindig szép és ápolt legyen, nagyon fontos a védelem! A hajszárító és hajvasaló sajnos kiszáríthatja, gyengévé és töredezetté teheti hajunkat, ha nem vigyázunk rá. Ha szeretnéd elejét venni a problémának, próbáld ki a Kérastase Elixir Ultime luxus hajolajunkat! Értékes összetevői segítenek kívülről és belülről is megerősíteni a haj szerkezetét, így hajad tökéletesen puha, ápolt és fényes marad!

Jelentkezz be Balázshoz, hogy Neked is tökéletesen ápolt legyen a hajad!

 

gomb3

Fodrászként vagy tanulóként alapozd meg szakmai fejlődésed Balázs speciális oktatásán!

Nézd meg Balázs további tippjeit is!

Related Posts

PESTSZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+36 70 942 6348
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

ugrás fel