LEHET, HOGY TE IS ÉTELINTOLERANCIÁBAN SZENVEDSZ?
Az étel egyike az élet örömeinek. Azonban nem mindenki olyan szerencsés, hogy bármilyen ételt élvezhessen gond nélkül. Ma már egyre több embernél okoz jelentős problémát a (krónikus) ételérzékenység, mondhatjuk, hogy korunk „betegsége” hiszen a lakosság 40-45%-a szenved tőle. De mi is az az ételintolerancia?
Az ételintolerancia az elfogyasztott ételek és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus (elhúzódó) érzékenységet jelenti. A szervezet “nem tűri” ezen ételek fogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene.
Az elfogyasztott táplálék egyes fehérjéi még emésztés előtt átjutnak a bélfalon és a keringésbe kerülnek. Az immunrendszer az étel fehérjéket idegenként azonosítja, így az adott étel fehérje ellen a szervezetben nagy mennyiségű specifikus antitest termelődik. A kialakuló antigén/antitest komplexek felhalmozódnak a szövetekben, ami végül a szövetek gyulladásához vezet.
Ételintolerancia esetében a panaszok elhúzódásától kialakulhat más probléma is a szervezetben, de ez nagymértékben függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A szervezet egyensúlyának felborulása okozhat hajhullást, fejfájást vagy bőrproblémát. Mivel ezek a panaszok lassan jelentkeznek, így gyakran nem gondolunk arra, hogy valamelyik étel elfogyasztása okozhatta a tüneteket.