• ételintolerancia vizsgálat
  • ételintolerancia vizsgálat

LEHET, HOGY TE IS ÉTELINTOLERANCIÁBAN SZENVEDSZ?

Az étel egyike az élet örömeinek. Azonban nem mindenki olyan szerencsés, hogy bármilyen ételt élvezhessen gond nélkül. Ma már egyre több embernél okoz jelentős problémát a (krónikus) ételérzékenység, mondhatjuk, hogy korunk „betegsége” hiszen a lakosság 40-45%-a szenved tőle. De mi is az az ételintolerancia?

AZ ÉTELINTOLERANCIÁRÓL

Az ételintolerancia az elfogyasztott ételek és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus (elhúzódó) érzékenységet jelenti. A szervezet “nem tűri” ezen ételek fogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene.

Az elfogyasztott táplálék egyes fehérjéi még emésztés előtt átjutnak a bélfalon és a keringésbe kerülnek. Az immunrendszer az étel fehérjéket idegenként azonosítja, így az adott étel fehérje ellen a szervezetben nagy mennyiségű specifikus antitest termelődik. A kialakuló antigén/antitest komplexek felhalmozódnak a szövetekben, ami végül a szövetek gyulladásához vezet.

Ételintolerancia esetében a panaszok elhúzódásától kialakulhat más probléma is a szervezetben, de ez nagymértékben függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A szervezet egyensúlyának felborulása okozhat hajhullást, fejfájást vagy bőrproblémát. Mivel ezek a panaszok lassan jelentkeznek, így gyakran nem gondolunk arra, hogy valamelyik étel elfogyasztása okozhatta a tüneteket.

Emiatt nagyon fontos az étel fehérje antitestek kimutatására szolgáló teszt elvégzése. Derítsd ki, hogy milyen ételek okozzák a kellemetlen tüneteket a Food Detective ételintolerancia vizsgálat segítségével!

MI A KÜLÖNBSÉG AZ ÉTELALLERGIA ÉS AZ ÉTELINTOLERANCIA KÖZÖTT?

Fontos tudni, hogy az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával, hiszen az ételintolerancia tünetei az étel elfogyasztása után csak órákkal, napokkal, hetekkel később jelentkeznek, míg az ételallergia azonnali reakciót vált ki!

Az ételintolerancia ismertető jelei széles skálán mozognak, ilyenek lehetnek a puffadás, a hasmenés, a hajhullás, a bőrkiütések, a súlyproblémák és az alvászavar is. A leggyakrabban intoleranciát kiváltó tápanyagok olyan ételek, amiket mindennap, vagy egy héten akár többször is fogyasztunk, például a burgonya, a brokkoli, a csirke hús, az élesztő, a fokhagyma, a glutén, a marhahús, a rizs, a szójabab vagy a tej.

Ételallergia esetén a tünetek sokkal súlyosabbak lehetnek. A szinte azonnal jelentkező hányáson és hasmenésen kívül légzésproblémák is kialakulhatnak, a torok beödémásodhat, az ajkak és a szemek bedagadhatnak, a bőrön csalánkiütésszerű foltok keletkezhetnek. A tünetegyüttes hatására a beteg sápadttá válhat, verejtékezhet, de akár elveszítheti az eszméletét is, illetve kialakulhat anafilaxiás sokk is. A leggyakoribb allergizáló ételek közé tartozik a földimogyoró, a diófélék, a citrusfélék, a paradicsom, az eper, illetve a kagyló és rákfélék.

Amennyiben tapasztaljuk a fent említett tüneteket, érdemes megfontolnunk az érzékenység lehetőségét. Ajánlatos átgondolnunk, hogy milyen ételeket fogyasztunk rendszeresen, és azokat milyen gyakorisággal.

ÉTELINTOLERANCIA

  • Az ételintolerancia emésztőrendszert érintő probléma miatt alakul ki.

  • A tünetek nem mindig jelentkeznek azonnal, akár órák is eltelhetnek az adott étel elfogyasztása után. A tünetek súlyossága függ az elfogyasztott mennyiségtől.

  • A tünetek különböző súlyosságúak. Általában fél- egy órával az étkezés után kezdődnek, és pár napon belül elmúlnak.

  • A tünetek nem feltétlenül jelentkeznek minden alkalommal az adott étel elfogyasztása után.

ÉTELALLERGIA

  • Az ételallergia az immunrendszer kóros válasza.

  • Azonnal immunreakciót vált ki az adott étel elfogyasztása után, függetlenül az elfogyasztott mennyiségtől.

  • A tünetek orvosi kezelés nélkül életveszélyes állapotot is okozhatnak.

  • A tünetek minden alkalommal jelentkeznek pár percen belül az adott étel elfogyasztása után.

MILYEN BETEGSÉGEK OKOZHATNAK ÉTELINTOLERANCIÁT?

Sajnos rengeteg betegség következtében alakulhat ki ételintolerancia, azonban az első és legfontosabb, az áteresztő bél szindóma. Aki ebben a betegségben szenved annak az ételekben lévő fehérjék emésztetlenül jutnak a bélrendszerbe, majd onnan a véráramba. Az olyan krónikus bélrendszeri betegségeket, mint a reflux, a Crohn betegség, az IBS és a cöliákia is gyakran kíséri fokozott ételérzékenység. Ezek állandó gyulladást okoznak a bélrendszerben, amely hatással van a hormonháztartásunkra is, továbbá vitamin- és tápanyag felszívódási zavart is okoznak. Az állandó gyulladás a hormonális problémák, továbbá a vitamin- és ásványianyag hiány nagyban befolyásolja általános egészségügyi állapotunkat, amelybe beletartozik hajunk és bőrünk egészsége is.

HOGYAN ÁLLAPÍTHATÓ MEG AZ INTOLERANCIA?

Az ételintolerancia megállapításának legmegbízhatóbb módja az ételintolerancia vizsgálat elvégzése. Ehhez ajánljuk a szalonjainkban és webshopunkban is elérhető Food Detective tesztet. Ez az otthon is könnyen elvégezhető ételintolerancia vizsgálat gyors és megbízható eredményeket kínál, azonosítva azokat az ételeket, amelyek problémát okozhatnak.

A Food Detective teszt az ujjbegy megszúrásából nyert kis mennyiségű vér segítségével 46 féle élelmiszer ellenanyagának jelenlétét tudja kimutatni. Azonosításukat követően a reakciókat kiváltó élelmiszerek kiiktathatók az étrendből, mellyel rengeteg, az ételintolerancia következményeként kialakult egészségügyi problémát lehet megszüntetni.

A teszt egyszerűen megrendelhető webshopunkból, vagy igénybe vehető szalonjainkban, ahol szakembereink készséggel állnak rendelkezésre az ételintolerancia vizsgálat elvégzésében és az eredmények értelmezésében. Ha érdekel, hol van a hozzád legközelebb lévő ételintolerancia vizsgálatot végző szalon, akkor kattints ide!

ételintolerancia vizsgálat
ételintolerancia vizsgálat

HOGYAN ÁLLAPÍTHATÓ MEG AZ INTOLERANCIA?

Az ételintolerancia megállapításának legmegbízhatóbb módja az ételintolerancia vizsgálat elvégzése. Ehhez ajánljuk a szalonjainkban és webshopunkban is elérhető Food Detective tesztet. Ez az otthon is könnyen elvégezhető ételintolerancia vizsgálat gyors és megbízható eredményeket kínál, azonosítva azokat az ételeket, amelyek problémát okozhatnak.

A Food Detective teszt az ujjbegy megszúrásából nyert kis mennyiségű vér segítségével 46 féle élelmiszer ellenanyagának jelenlétét tudja kimutatni. Azonosításukat követően a reakciókat kiváltó élelmiszerek kiiktathatók az étrendből, mellyel rengeteg, az ételintolerancia következményeként kialakult egészségügyi problémát lehet megszüntetni.

A teszt egyszerűen megrendelhető webshopunkból, vagy igénybe vehető szalonjainkban, ahol szakembereink készséggel állnak rendelkezésre az ételintolerancia vizsgálat elvégzésében és az eredmények értelmezésében. Ha érdekel, hol van a hozzád legközelebb lévő ételintolerancia vizsgálatot végző szalon, akkor kattints ide!

ételintolerancia vizsgálat

ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLAT – MIKOR AJÁNLOTT?

Különösen ajánlott azoknak, akik tartósan tapasztalnak emésztési problémákat, puffadást, hasfájást, bőrkiütéseket vagy állandó fáradtságot, melyek mögött nem található egyértelmű ok. Ha ezek a tünetek rendszeresen jelentkeznek és az életminőségét is befolyásolják, érdemes megfontolni egy ételintolerancia vizsgálat elvégzését.

  • Emésztési és súlyproblémák (hasmenés, puffadás, hasmenés, székrekedés
  • Reflux, gyomorégés, savhiány
  • Hajgyógyászati problémák (gyulladt fejbőr, korpásodás, hajhullás)
  • Bőrgyógyászati problémák (ekcéma, pikkelysömör, seborrhea, kiütések)
  • Hasi fájdalmak és görcsök
  • Hormonális egyensúly felborulása (PCOS, premenstruációs problémák)
  • Fejfájás, migrén, hányinger, hiperaktivitás, figyelemzavar
  • Tanulási nehézségek, fáradékonyság, levertség
  • Alvászavar, depresszív tünetek

MILYEN ÉTELEKET VIZSGÁL A FOOD DETECTIVE TESZT?

A Food Detective az alábbi 46 étel fehérje kimutatására alkalmas 40 perc alatt ujjbegyből:

bárányhús, csirkehús, marhahús, sertéshús

dinnyemix, fekete ribizli, földieper, gyömbér, grépfrút, narancs, citrom, alma

dió, brazil dió, földimogyoró, kakaóbab, mandula, kesudió, szójabab

brokkoli, burgonya, fokhagyma, gomba, káposzta, kukorica, olajbogyó

búza, durumbúza, rozs, rizs, zab, élesztő, glutén

édesvízi halmix, fehér halmix, rák- és kagylómix, tonhal

paprika mix, paradicsom, póréhagyma, sárgarépa, uborka, zeller, zöldségmix

tea, tehéntej, teljes tojás

HOGYAN MŰKÖDIK A TESZT?

Az elfogyasztott táplálék egyes fehérjéi még emésztés előtt átjutnak a bélfalon és a keringésbe kerülnek. Az immunrendszer az ételfehérjéket idegenként azonosítja, így az adott ételfehérje ellen nagy mennyiségű IgG termelődik. Normális esetben az antitest élelmiszerfehérje-komplexet az immunrendszer képes eltávolítani, azonban ha a komplexek felhalmozódnak a szervezet szöveteiben, akkor ételintolerancia tüneteket kiváltó folyamatokat indítanak el. A Food Detective ételintolerancia teszt tálcáján ezek a fehérjék találhatóak meg, mely a levett vérminta és különböző hígító folyadékok hatására kijelzi a vérben található ellenanyagok szintjét. Három különböző színű kék jelenhet meg a teszt paneljén, amely azt jelzi, hogy kicsi, közepes vagy magas szintű ételintolerancia áll fenn.

A teszt elvégzése sokaknak bonyodalmat jelenthet, mivel nagyon sok mindenre oda kell odafigyelni, meg kell szúrni az ujjat és pontosan be kell tartani a lépéseket és a lépések között feltüntetett hatóidőket. Amennyiben bármi apró hiba miatt a teszt elvégzése nem lesz sikeres, akkor azt újra el kell végezni.

SZERETNÉD INKÁBB TAPASZTALT KEZEKRE BÍZNI AZ ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLAT ELVÉGZÉSÉT?

ételintolerancia vizsgálat

Habár a tesztet a webshopunkban és a szalonjainkban is meg lehet vásárolni és otthoni környezetben egyedül elvégezni, mi azt javasoljuk, hogy a Food Detective ételintolerancia teszt elvégzéséhez szalonjainkban kérd munkatársaink segítségét, akik a teszt elvégzésével és további életmódtanácsokkal kapcsolatban is hasznos információkkal tudnak ellátni. Az ételintolerancia vizsgálat tanácsadással együtt összesen 40.000 forintba kerül.

A szolgáltatást végző szalonjainkban kollégáink teljeskörűen elvégzik az ételintolerancia vizsgálatot, és 40 perc alatt az eredmény már ott lesz a kezedben.

Ezt követően hasznos tanácsokkal látnak el, amelyek segítenek abban, hogy hogyan is vágj neki a teszt által kijelzett ételek nélküli új életmódhoz.

ételintolerancia vizsgálat
ételintolerancia vizsgálat

ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATOT VÉGZŐ SZALONJAINK

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA

Telefonszám:
+36 70 942 6348
+36 70 635 2226

Cím:
1013 Budapest, Krisztina krt. 45

Nyitva tartás:
hétköznap 08:00 – 20:00
szombat 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST

Telefonszám:
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235

Cím:
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26

Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombat 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – ÚJBUDA

Telefonszám:
+36 70 616 3333
+36 70 4222090

Cím:
1117 Budapest, Alíz utca 6/b. A épület, Földszint: 8.ajtó

Nyitva tartás:
Hétköznap 08:00 – 20:00
Szombat 08:00 – 16:00
Vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDAÖRS

Telefonszám:
+36 70 32 40101

Cím:
2040 Budaörs, Felsőhatár utca 1.

Nyitva tartás:
Hétköznap 08:00 – 20:00
Szombat 08:00 – 16:00
Vasárnap zárva

MI A TEENDŐ A FOOD DETECTIVE TESZT ELVÉGZÉSE UTÁN?

Ha a teszt intoleranciát mutat, fontos, hogy ne essünk kétségbe! Az erős immunválaszt kiváltó élelmiszerek elhagyásával a tünetek legtöbb esetben elmúlnak, a közérzet rohamosan javulni kezd. Az alapanyagok, az élelmiszerek helyettesítésére ma már számos alternatíva létezik, így ízlés szerint cserélhetjük le azokat az ételeket az érzékenységnek megfelelő változatokra, amelyek az egészségügyi probléma hátterében álltak. Diéta kialakításához azonban minden esetben ajánlott dietetikus/szakember tanácsát kérni.

A legegyszerűbb megoldás, ha a Food Detective által minden pozitív reakciót adó élelmiszert elhagyunk legalább 3 hónapra. Ha azonban egyszerre sok pozitív eredményt kaptunk, összes élelmiszer egyszerre történő elhagyása túlságosan radikális változtatás lenne. Ez esetben a következőképpen könnyíthetünk a váltáson:

Tartózkodjunk azoktól az élelmiszerektől, amelyek közepes vagy erős reakciót mutatnak. Valamint váltogassuk forgóban a gyenge jelet adókat.

MI AZ A FORGÓ?

A forgó azt jelenti, hogy 4 naponta egyszer együnk csak belőlük. Ha a búzát kell forgóban fogyasztani, akkor például:

búzakenyér legyen

zab süti legyen

kukoricakenyér legyen

rizskenyér legyen

ismét búzalisztből készült kenyér vagy tészta és így tovább

Előfordulhat, hogy az új diéta megkezdése utáni első napokban rosszabbul érezzük magunkat. Ilyenkor is érdemes kitartani az új diéta mellett. Fontos további szempont, hogy az étrend továbbra is kiegyensúlyozott maradjon. Ezért célszerű, ha az elhagyott élelmiszereket más, intoleranciát nem okozó új diétával váltjuk fel.

ételintolerancia vizsgálat

JELENTKEZZ BE

valamely ételintolerancia vizsgálatot végző szalonunkba, és tudd meg mely élelmiszerek váltanak ki intoleranciát!